2008. július 23., szerda

Visszaszámlálááás!

Először is nagyon szépen köszönjük MINDENKINEK a kedves hozzászólásokat, gratulációkat, emaileket! :o) Tényleg jólesik, hogy ennyien szurkolnak nekünk (P.Dávid: próbáltam válaszolni az emailedre, de visszadobja!)

A leggyakoribb kérdésekre itt is válaszolnék: nem, nem kaptunk értesítőt, hogy lenne case officerünk és a munkahelyi referenciákat sem ellenőrizték (ami azért elég ritka. Sőt, gyakran nem is csak telefonon csekkolnak, hanem személyesen is megjelennek).
Mi még csak a case officerre vártunk, aki aztán majd pár hét/hónap alatt eldönti, bekér-e valami hiánypótlást, rendben van-e az anyagunk, és még csak utána jöttek volna a munkahelyi referenciák ellenőrzései.. így viszont jelentős időt megspóroltak nekünk és most határtalan a boldogságunk :o)) Azért egész más érzés így felébredni reggelente, hogy már megvan a vízumunk, és végre tudunk tervezni is.
Szerintünk mégis a rákérdezés segíthetett, ami miatt talán valahogy feljebb került az aktánk.

Ma 10.20-ra volt időpontunk az Ausztrál Nagykövetségre, ahol az útleveleinkbe is bekerültek a szép rózsaszín-narancssárga állandó lakosi vízumok :o)))
2007. augusztus 22-én érkezett be a vízumkérelmünk és 2008. július 22-én került be végül a vízum az útlevelünkbe - egész pontosan 11 hónap (szakmaelismertetéssel és annak előkészületeivel összesen úgy 16,5 hónap volt)

2009. január 31-ig kell belépnünk Ausztráliába (ez a dátum mindig az orvosi vizsgálat időpontjától függ, onnantól számítva 1 év) A vízum 5 évig érvényes, 2013. július 11-ig korlátlanul léphetünk ki-be Ausztráliába (utána resident return visa-t kell igényelni, de hát arra nem lesz szükség, mert remélhetőleg akkorra már ausztrál állampolgárok is leszünk :o)

Az ügyintézés teljesen ingyenes volt (ill. inkább úgy mondom, belefért ez is a 2060 dolláros vízumdíjba :o), és még egy nagyon-nagyon jó, igen vaskos kiadványt is kaptunk: "The Australian Immigration Book", 2008-as, 240 oldalas kiadvány, elképesztő fotókkal és nagyon hasznos információkkal (pl. business & investment opportunities)
Minden Ausztráliába vágyónak csak ajánlani tudom; ha valakit komolyan érdekel, akkor az Ausztrál Nagykövetségen kérhet egy ingyenes példányt!


Miután megkaptuk a grant letter-t, elkezdtük intézni a repjegyeket is. Szerencsére van egy nagyon jó barátunk, aki mellesleg már hosszú évek óta repjegyes az Air-Port Travel-nél és minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a szakma istene :o) Balázsban olyan szinten megbízom, hogy én magam egyetlen légitársaság oldalán sem jártam, egy árajánlatot sem kértem - tudtam, hogy ő megtalálja nekünk a létező legjobb kombinációt és a legjobb áron, vérprofi a srác (és nagyon jó fej :o)
Szóval ha valaki repjegykeresgélés előtt áll, Varga Balázst nagyon tudom ajánlani! (amióta csak ismerjük, az összes utunkat vele szerveztetjük és az ismerőseink is)
Egyedül az IOM-nek (International Organization for Migration) dobtam egy árajánlatkérő emailt, mert ez Balázs körein kívül esik: az IOM, ahogy a neve is mutatja, direkt a kivándorlókat segíti pl. azzal, hogy kedvezményes repjegyet tudnak szerezni (csakis a vízum birtokában!)
A többiek blogjaiból kiderül, hogy voltak, akik anno őket választották - sokan viszont nem, mert gyakran annyival drágább volt, mint egy sima jegy, hogy még úgy sem érte meg az árkülönbség, hogy IOM jeggyel nem a hagyományos 20, hanem 40 kg-ot lehet felvinni a gépre fejenként.

Balázs már a grant letter napján átlőtte emailen az akkori legjobb árú repjegyet (Bp-Frankfurt-Hongkong-Melbourne útvonalon), aztán végül mégis az IOM-et választottuk, aki drágább volt ugyan (pláne, hogy nekik még kell fizetnünk fejenként 13.500 Ft ügyintézési díjat), viszont a fejenként 40 kg baggage allowance azért az nem mindegy. Balázs is rábólintott, azt mondta, hogy ezekkel a kondíciókkal ez a tuti nyerő, nem is kérdés.

Nem húzom tovább: ma az IOM irodájában lefoglaltuk a repjegyeinket 2008. szeptember 9-re, azóta már át is utaltam nekik a teljes összeget: 514.315 Ft lett a vége hármunknak, illetékekkel, ügyintézési díjakkal, 3 x 40 kg csomag-kerettel. One way :o)) (Bácskai Ági egyből el is kezdte énekelni, hogy "one way ticket, one way ticket..." :oDD
Elméletileg IOM jegy csak a kivándorlóknak van, viszont most az irodában direkt rákérdeztünk és azt mondták, hogy tanulóvízumosok jelentkezését is elfogadják (legalább fél éves kint tartózkodás kell, a vízumot pedig be kell mutatni)

Az útvonalunk a következő lesz: Bécs-London-Melbourne (egy technikai leszállással Hongkongban - igen, tudom, húzós lesz)
Balázs rögtön átküldte nekünk a foglalásunk részleteit (igen, az IOM-nél foglaltuk, de ők csak 2 rövidke sort küldtek, Balázs meg rögtön látja a rendszerében és átküldött minden részletet, még a géptípusokat is :o)

Már csak 49-et kell aludni :o)) Ahogy Teki is írta: most már ötösével fognak szaladni a napok, és tényleg... folyamatosan pörgünk és így is baromi sok elintéznivalónk van még. Meglehetősen aktív lesz a még Mo-n töltött idő, gyorsan el fog szaladni.
Melbourne-be érkezvén aztán elég kalandosan kezdünk majd, de ezt majd egy következő bejegyzésben! ;o)) Fú, már alig várjuk!!!

P.s. Bertók Zolitól pedig tegnap egy kellemes meglepetés várt a postaládánkban: csak úgy küldött nekünk egy Melbourne és egy Victoria térképet is, köszönjük szépen!! :o)

9 megjegyzés:

JuditAu írta...

Jipppiiiiii! Na akkor itt van ajándékba egy klipp az utolsó napokra:
http://www.youtube.com/watch?v=0ZkllM8znx4

ui: basszus, ha tudtam volna, hogy diákvízummal is lehet IOM-al jönni... :( na sebaj, aki eztán jön, annak nagyon hasznos infó lehet!

Névtelen írta...

One way ticket, one way ticket, one way ticket...to the LIIIIGGGGHHHHTTT...párárááááámmmm :D
Itt a szám amit lehet dúdolgatni:
http://www.youtube.com/watch?v=lNk88UqDVqk&feature=related
Pusz
Bácskai Ági

bogdanovits írta...

Nekünk nem küldött a Zoli térképeket. Gondolta, csináld magad...
Nos, várunk, és sok sikert az utolsó ügyintézésekhez.
András

Pista írta...

Még egyszer gratula nektek :) Most már hamar el fog telni az a másfél hónap.
Üdv,
Pista

Unknown írta...

Bogdanovitséknak nem MERTEM térképet kűldeni. Még kinevettek volna ezekkel a gyenge ausztrál térképeimmel.

Névtelen írta...

Gratulálunk Nektek és Nagyon Boldog és Sikeres Új Életet Kívánunk Nektek Ausztráliában, mert megérdemlitek.

Köszönjük az önzetlen segítségeteket és ne legyetek restek szólni, ha viszonozni tudjuk a kedvességeiteket.

Nagyon fogtok hiányozni, így már most megígérhetem, hogy meg fogunk látogatni Titeket Ausztráliában is.

Üdv,

Betti & Gyula

Névtelen írta...

Hamarosan kezdődik az új élet, sok sikert és boldogságot kívánunk hozzá!
Sok puszi,
Bea

Névtelen írta...

Akkor mindhárman egyszerre?!
Nagyon helyes, HAJRÁ!!!

Szerintem erre igyatok még egy üveg pezsgőt!

Gréta.

Névtelen írta...

Szurkolok és izgalommal várom a beszámolókat a blogon! :)
Wik