2008. július 2., szerda

Pontok

Nem is tudom, hol kezdjem... hosszú lesz.
Hónapokkal ezelőtt bukkantunk egy érdekes esetre az austimeline-on. Az illető programozóként dolgozik már 10 éve, bár a diplomáját csak 2006-ban szerezte. A diploma és a felmutatott sok év munkatapasztalat alapján az ACS meg is adta neki a MODL-ös "Java Specialist" szakmát.
A srác (egyébként német) 2007. júliusában beadta a vízumkérelmét, majd 7 hónap várakozás után kiderült, hogy elutasították a kérelmét, mert a case officer a meglévő szakmaelismertetés ellenére nem hajlandó elfogadni a több éves szakmai tapasztalatát, csak a diploma utáni 6 hónapot, az meg ugye kevés.

Hogy ennek mi köze hozzánk? Először is, vadonatúj információ volt számunkra, hogy a case officer simán felülbírálhatja a szakmaelismerő szervezet döntését. Ha tudtuk volna, hogy ez megtörténhet, nem dőlünk lazán hátra a vízumbeadás után, hanem rágyúrunk azonnal Márk angoljára. Ugyanis ha a case officer netalántán leszedné a MODL-ért járó 15 pontunkat, akkor csak 115 maradna...
A figyelmesebb blogolvasók érthetik aggodalmunkat. Tavaly május 17-én jelent meg az ausztrália.net "bevándorlási hírek" rovatában a következő információ:

"Számítógépesek mostantól kezdve csak akkor kaphatnak hiánylistás besorolást (MODL) a szakmaelismerőtől (ACS), ha az elmúlt négy évből legalább egyet a hiánylistán szereplő speciális munkakörben töltöttek. A többi szakmára ez a megszorítás nem vonatkozik."

Mi pedig csak ezek után, május 23-án adtuk be a szakmaelismertetést. Márknak többéves SAP-s múltja van, viszont időben épp kicsúszott abból, hogy az elmúlt 4 évből tudott volna felmutatni 1-et. Ettől függetlenül augusztusban az ACS megadta a MODL-ös, "SAP specialist" szakmát.
A szakmaelismerő levélben ráadásul beszámították az elmúlt 4 évet is, amikor már NAV konzulensként dolgozott. De nem mélyültünk bele, örültünk hogy megvan és ezt már senki nem veheti el tőlünk.
Erre pár hónapja jött ez az eset, mi pedig kissé megijedtünk. Megkérdeztük az ügynökünket, aki megerősítette, hogy igen, ilyen előfordulhat, és a tuti biztos az lenne, ha Márknak meglenne minden modulból a min. 6-os szint és így lenne még 5 pontunk.

Úgyhogy áprilisban (immáron harmadjára...) ismét elment egy IELTS-re. Talán emlékeztek rá, hogy novemberben mindenből megvolt a 6-6,5, csak a writing lett 5,5.
Most erősen rágyúrtunk a writing-ra, én is elkezdtem anyagokat keresni, esszé és levél mintákat nyomtattam, saját anyagokat állítottam össze, stb. Gyakorolt a reading-re és listening-re is, és egymás közt is beszélgettünk angolul, még közvetlen a vizsga előtt is (elkísértem).
És igen, a writing bizony most először 6,5 lett, ahogy a többi is - egy kivételével... Nem hiszitek el, akkor meg a speaking-jét húzták le 5,5-re. Ő sokkal jobbnak érezte, fel sem merült benne, hogy pont a speaking-nél értékelik ennyire gyéren, amikor azzal sosem volt gondja, és az IELTS-eken is mindig megvolt belőle a 6-os. Most egy másik vizsgáztató volt, állítólag valami nagy ember, és ő csak ennyit adott, ez van. Szívás. Harmadjára is.
Sebaj, bejelentkezett a következő szabad vizsgára, majd elmentünk Egyiptomba, költöztünk stb. A vizsgára készülni nem volt ideje, az angolozás annyi volt, hogy már egy ideje angol nyelven olvassa a könyveket (és ez is sokat segít ám!)

Aztán most, amikor a tanácsot kaptuk a rákérdezésre, megkértük az ügynökünket, hogy mielőtt megsürgetnénk az ügyünket, nézzen utána legyen szíves, hogy az ACS-nél egész pontosan mikortól is volt ez a változás. Én az immi.gov.au oldalon annyit találtam, hogy a változások a General Skilled Migration programban szeptember 1-től történtek, az ez előtti pályázatok nem érintettek. A MODL-re pedig azt írta, hogy legalább 12 hónap gyakorlat kell a MODL-ös szakmában "or one that is closely related"
Ez is érdekes volt... hogy lehet, hogy az ACS-nél volt változás, de azért adták meg, mert gyakorlatilag ugyanúgy vállalatirányítási rendszer bevezetésével, testreszabásával foglalkozik most is, csak már egy másikkal? Mindegy, megkértük az ügynökünket, nézzen utána. Ugyanis ha az ausztrália.netes info volt téves a dátumot illetően és csak szeptembertől érvényes ez a változás is, akkor nincs az a case officer aki beleköthetne a MODL-ünkbe és fölöslegesen idegeskedünk és vergődünk a 6-os IELTS-ért.

Na de nem is húzom tovább: kiderült, hogy az ausztrália.net-en lévő információ volt félrevezető, ugyanis nem tavaly májustól, hanem csak tavaly szeptember 1-től van érvényben az az "additional requirement", hogy a 12 hónap gyakorlatot az elmúlt 48 hónapból kell felmutatni.
Úgyhogy elméletileg kikezdhetetlen 130 pontunk van.

A nyelvvizsga díja már be volt fizetve, lemondani nem lehetett, szóval elment rá. Immáron halálnyugodtan, mivel nem oszt nem szoroz az eredmény. (egyetlen tesztet sem csinált előtte, ennyire készületlenül még sosem ment ielts-re, de azért én titkon persze nagyon bíztam a mindenből 6-osban... hiszen eddig is csak fél ponton múlt, mindig egy modulból)
Pénteken pedig megtudtuk az eredményeket is. Nem hiszitek el... :

Listening: 6,5
Reading: 7,5
Writing: 5,5
Speaking: 8
Overall Band Score: 7

Nnna? Kissé vegyesek az érzelmeim, mert egyrészt nyilván teljesen odavagyok, hogy ennyire szép eredményeket ért el; másrészt viszont megüt a guta és képtelen vagyok elfogadni, hogy ez így teljesen normális és korrekt. Mindig csak fél pont, mindig egy modulból... Ez már a negyedik vizsgája volt! Összesen (az elején a 3 hetes, alig pár órás tanfolyammal együtt ) 220.000 forint...
A múltkor 6,5 lett a writing-ja, ami most csak 5,5. A múltkor a speakingje lett 5,5, ami most 8...
Nyilvánvalóan nem romlott writing-ből 1 egész szintet másfél hónap alatt, ahogy speakingből sem lett jobb 2,5 szinttel. Ez az IELTS sajátossága, nem tudok mást mondani.
A múltkor a szóbelin nagyon alulértékelték, most viszont egy ausztrál nő vizsgáztatta, aki gyönyörűen beszélt, mindent lehetett érteni és tök jól elcsevegtek, Márk még vizsga után is kifaggatta kicsit Ausztráliáról. Ő volt aznap az utolsó szóbeliző, úgyhogy volt egy kis idő beszélgetni. Nagyon rendes volt tőle az a 8-as eredmény, annak meg külön örülünk, hogy egy ausztráltól kapta ezt.
Egyre jobb különben angolból, pár hete egy nyelvsulit is elkezdett, heti 5 x 4 órában nyomja. 80%-ra írta meg a szintfelmérőt, és a csoportjában is messze a legjobb. A leckéit is mindig megírja; látom rajta, hogy most először eljutott egy olyan szintre, ahol már élvezi az angolozást. (ő egyébként mindig is németes volt)
Hívják néha fejvadászok Írországból és Angliából és én is megfigyeltem, hogy már egyre jobban és folyékonyabban beszél.

Írtunk egyébként a BC-nek egy méltányossági kérelmet a korábbi sorozatos nyamvadt fél pontos elcsúszásokra, az előző vizsgán bőven meglévő writing-ra és a mostani szép eredményekre hivatkozva, de lepattant róluk. Fellebbezni pedig nem érdemes; azt mondták, hogy eddig egyetlen esetet tudnak, ahol fellebbezésnél magasabb pontot adtak végül és mivel ezt a writing-et már kétszer is ellenőrizték (állítólag ezt mindig megteszik, ha láványosan jobb a többi eredmény), gyakorlatilag eleve esélytelenek vagyunk. Amúgy valami 40 angol fontba kerül és 5 hét múlva van eredmény.
Az a baj, hogy első kézből hallottam olyan esetről, ahol az illető már eleve magas szintű angol tudással került az USA-ba, ahol aztán 8 évet élt és dolgozott. Az IELTS-re nemrég - érthető módon - mindenből 8,5-öt kapott, a writing-ra viszont mindössze sima 5-öt! Igen, röhej! Kikérni, megnézni pedig nem engedik.
8,5-ös szilárd tudással ha akarna sem tudna senki 5-ös writing-et irni, ilyen egyszerűen NEM létezik!! (ráadásul olvasom az angol nyelvű blogjukat, és a legrosszabb indulattal sem kezdődhetne mással az eredmény, mint 8-as...)
De ismerek olyan esetet is, ahol 2 egymást követő, 2 különböző országban letett nyelvvizsgán, mindössze 2 hét különbséggel 2 szintnyi különbségek voltak...

Eddig is meglehetősen lesújtó véleménnyel voltam erről a vizsgáról, mostanra meg aztán még inkább. Ja, és ha valaki esetleg nem tudná; a 6,5-ös IELTS átlagot már felsőfokú nyelvvizsgaként lehet itthon honosítani, 5.0-ás átlagot pedig középfokként!! (és mindössze 3,5-ös átlag az alsó határ alapfokra honosításnál...) Jó ég... nem kicsit van túlértékelve az egész, konkrétan több szinttel.
Sokan szidják a Rigós nyelvvizsgarendszert, de az én szememben még mindig az az etalon az itthon megszerezhető nyelvvizsgák közül, az legalább tényleg mérce és van értéke, ezerszer inkább a valós szintet mutatja.
Ez persze mind csak az én véleményem, az én tapasztalatom (ami - úgy érzem - azért van némi; eleget készültem életemben Rigós közép- ill. felsőfokú nyelvvizsgára, jól ismerem a különböző szintek követelményeit; és pár egynyelvű vizsgát is, most már az IELTS-et is.)
Márknak egyébként megvan angolból a rigós közép szóbelije, az írásbeliről pár ponttal lecsúszott. Ez még 2003-ban volt, azóta - egész mostanáig - nem használta a nyelvet.

A várakozásban egyébként a héten már 10,5 hónapnál tartunk. Úgy, hogy eddig gyakorlatilag semmi nem történt, és még csak case officer-nek sincs nyoma. Reménykedtünk benne, hogy most a pénzügyi év végével talán történik valami, de nem...
Már az előző pénzügyi évben is több ezer fővel emelték a keretet, ebben a pénzügyi évben pedig egyenesen a duplájára emelték, már 300 000 a bevándorlási létszám.
Közben viszont folytatódnak az elbocsátások a Bevándorlási Hivatalban, többszáz embertől váltak/válnak meg. Az ausztrália.net-en is fent van, hogy a Bevándorlási hivatal jelenlegi mérete és munkaüteme mellett lehetetlen feladatnak látszik teljesíteni a keretet. (na igen)

A kedvencem, hogy az utóbbi pár hónapban már szinte naponta kapunk rácsodálkozásokat a környezetünkből: "Ti még mindig itt?" "Nem úgy volt, hogy...?" "...és biztos, hogy normális, hogy ennyit kell várni?" "de azért meglesz a vízum?"
Pont mint amikor terhes voltam és túlhordtam Milut. Sorozatosan jöttek a telefonok, emailek: "ó, Te még mindig egyben?" Ha meg esetleg én hívtam valakit: "úristen, szülsz???"
Persze azért nem pont ugyanaz a két eset. Ott legalább lehetett tudni (+/- 1 hét), mikor lesz vége.
A blogra egyébként nagyon sok mindent nem írok meg; csak a közvetlen környezet és pár blog-barát tudja, milyen a helyzetünk most, miken megyünk keresztül, milyen mindennapok és döntések előtt állunk. Életünk egyik legnehezebb időszaka, és nem pusztán a vízumra várás miatt, hanem amiket ez okoz.
De ez is csak megerősít, nemigaz? Reméljük, hogy nemsokára már tényleg csak egy rossz emlék lesz ez a pár hónap és megejthetjük azt a koccintást Kriszékkel (és a többiekkel is persze) :o)

6 megjegyzés:

housewinner írta...

Nagyon drukkolunk (masodkezbol hallom az infokat) es koszi! R

Agi írta...

Köszi Ri2sh! :o)
Írtam Neked egy emailt pár hete a yahoo-s címedre (amit Judittól kaptam), megnéznéd légyszi, hogy megjött-e?
Köszi!!

JuditAu írta...

Hát igen, amibe nem döglesz bele, az megerősít! Nagyon drukkolok, hogy még idén találkozhassunk idelent!

housewinner írta...

Agi, nem jott :(

Névtelen írta...

Szia Ági! Nekem sem könnyű, mert ugye úgy volt, hogy 2009 januárban indulunk tanulóval. Mivel úgy döntöttünk, hogy kivárjuk itthon a letelepedőt ezért még a 2010 is bizonytalan. Erre jönnek a kedves megjegyzések, hogy tudtam, hogy úgysem mentek, meg nem lesz abból semmi. Persze még sorolhatnám. Ja és a legkedvesebb: ennyi angol tanulással úgy sem csinálod meg. Én is tudom, hogy nagyon kevés, de két hónapja nem volt szabadnapom csak a vasárnap. Reggel 8-tól este 8-ig (jobb esetben) dolgoztam. Közben haza rohantam heti két nap az angoltanárhoz. Persze szorgalmasan behordtam a melóhelyre a tanulni valót de.... Mókuskerék! Na nem panaszkodom tovább!! Szorítok nektek!!! Pusza!!

Névtelen írta...

Halihó,nagyon drukkolok és csak annyit tudok tanácsolni ne csüggedjetek a writing miatt.

Az IELTS writing-jában az a nehéz hogy nem csak a nyelvi helyességet nézik hanem a kidolgozást, érvelést, téma felvezetését, kibontását, konklúzió legyen a végén stb..magyarán esszét várnak el. Egy angolszásznak ez jóval könnyebb ők az óvodában nem fogalmazást hanem esszét írnak a húsvétról, tehát eleve zsigerből megy. Hiába írod meg tökéletes angolsággal a választ ha nincs benne pl saját vélemény kifejtése érveléssel akkor levonnak...

Aki erre a vizsgaelemre szeretne ráfeküdni (én másfél éve éltem és dolgoztam ANgliában Rigós Felsőfokúval...amikor rádöbbentem a General Writing nehéz lesz, Academicnek neki se mernek allni) azoknak ajánlom az Oxford és Cambridge University Press IELTS mintavizsga könyveit.Hogy budapesten elérhető-e az passz, de neten biztos lehet rendelni. Nem olcsó de részletesen mintákkal elmagyarázza ezt az "esszé tartalmi elemei" részt. Hátha segít