2009. szeptember 7., hétfő

Kutya kihozatala Ausztráliába I. - a szabályzat

Ahogy korábban írtam, két kutyánkat is szeretnénk kihozatni. A procedúra rendkívül szigorú, hosszadalmas és alapos odafigyelést, magas fokú szervezettséget igényel - a legkisebb hiba is azzal járhat, hogy a kutya nem utazhat, vagy épp Ausztráliából fordítják vissza. Az erre vonatkozó információs csomag 18 lépésen, 10 A4-es oldalon keresztül részletezi a teendőket. A száraz anyagra így elsőre még ránézni is fárasztó, és magyar nyelven eddig nem volt elérhető, úgyhogy most legépelem a szabályzatot magyarul, később pedig megírom majd az eddigi tapasztalataimat is.

Ott kezdődik, hogy minden kutyának és macskának, aki Ausztráliába lép, kötelezően rendelkeznie kell az AQIS import engedélyével. De lássuk részletesebben, mi a teendő, ha valaki ki szeretné hozatni a kutyáját:

1. lépés: az alkalmasság meghatározása
Mikor? - még mielőtt az egészhez hozzákezdenél

- Lakóhely: a macskáknak és kutyáknak minimum 6 hónapig az exportot indító országban kell élnie, közvetlenül az exportot megelőzően

- Kor: a minimum életkor a macskák és kutyák exportjához az export időpontjában betöltött 6 hónap

- Vemhesség: a nőstény macskák és kutyák nem lehetnek 3 hetesnél idősebb vemhesek, sem szoptatós anyák az export időpontjában

- Fajta: kutyáknál az Australian Customs Service határozata alapján az alábbi fajtatiszta egyedek behozata tilos Ausztráliába, ők egyáltalán nem kaphatnak engedélyt:
  • dogo argentino (argentín dog)
  • fila braziliero (fila)
  • japanese tosa (japán tosa)
  • pit bull terrier or American pit bull
  • Perro de presa Canario (kanári-szigeteki kutya)
Az Australian Customs Service telefonszámai: +61 2 6275 666 vagy Au-n belül 1300 363 263

Kitér még a hibrid állatokra, azaz pl. házimacska szervállal (Serval Cat) vagy savannah macskával, bengáli macskával való keresztezéséből származó utódokra, farkas keresztezésekre - amik importja természetesen szintén tilos.

2. lépés: A microchip
Mikor? - mielőtt a titervizsgálathoz (RNATT) a vért leveszik

A kutyáknak és a macskáknak is kötelező a microchip, méghozzá olyan, amit az Avid, Trovan, Destron vagy más, ISO kompatibilis olvasó felismer. A mikrochipet azelőtt kell elhelyezni az állatban, mielőtt bármiféle vérvétel történne.
Az AQIS erősen ajánlja, hogy minden egyes állatorvosi vizitnél egészen az állat elutazásáig, mindig ellenőrizzék, hogy a microchip olvasható és rendben van.
Amennyiben a microchip különbözik az AQIS import engedélyén szereplővel, vagy nem találják, vagy nem olvasható amikor az állat Ausztráliába érkezik, akkor az állatot azzal a lendülettel visszaküldik ahonnan jött - természetesen az importőr költségére!!

3. lépés: A veszettség oltás ellenőrzése
Mikor? - az exportot megelőző 12 hónapon belül

Minden macskának és kutyának rendelkeznie kell veszettség elleni oltással az exportot megelőző 12 hónapos időperióduson belül. Az állat korát tekintve a legkorábbi időpont a veszettség elleni oltás beadatására a 3 hónapos kor.
A veszettség elleni oltás igazolását be kell mutatni a Hatósági Állatorvosnak, amikor az kitölti a titervizsgálatról (RNATT) szóló nyilatkozatot, ami az AQIS import engedélyéhez szükséges.

4. lépés: Keress egy Államilag Elismert Állatorvost, egy Hatósági Állatorvost, valamint egy államilag elismert labort az exportot indító, AQIS által elismert országban.
Mikor? - mielőtt leveszik a vért a titervizsgálathoz (RNATT)
  • Official Government Veterinarian - ez magyarul a Hatósági Állatorvos.
  • Government Approved Veterinarian - ez lehet a kutya kezelőorvosa, minden állatorvos államilag elismert :o) Ez az állatorvos készíti fel a kutyát az exportra, és ő fogja kitölteni a "Veterinary Certificate A" űrlapot is.
  • Government Approved Laboratory - Magyarországon ezt találtam, az itt készült titervizsgálat eredménye teljesen hivatalos, államilag és nemzetközileg is elfogadott és angol nyelven is adnak ki igazolást. TÉVHIT tehát, hogy a vért Németországba kellene küldeni, mert ott van akkreditált labor amit az ausztrálok elfogadnak - ezt a magyar labort kötelesek elfogadni - nekem is simán elfogadták!
A labor elérhetősége:
Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ, Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság
1149 Budapest, Tábornok u. 2, tel: 1/460-6300

Elfogadnak egyébként olyan államilag elismert labort is, ami nem az exportáló országban van - de az fontos, hogy AQIS által elfogadott országban legyen.

5. lépés: a titervizsgálat (Rabies Neutralising Antibody Titre Test - RNATT)
Mikor? - az exportot megelőző 60 nap és 12 hónap között. Vemhes állatoknak az exportot megelőző 150 nap és 12 hónap között

Figyelem: az AQIS javasolja, hogy ha az állat még soha azelőtt nem kapott veszettség oltást, akkor az oltás után várjanak még legalább 4 hetet, mielőtt elvégzik a titervizsgálatot. Ennyi idő elég az állatnak ahhoz, hogy a megfelelő védettség kialakuljon és jó eredmény szülessen.

A titervizsgálat dátuma az, ami meghatározza azt az időt, amit az állatnak karanténban kell majd töltenie Ausztráliában. Összesen 180 napnak kell eltelnie a (megfelelő eredményű) titervizsgálat dátuma és az állat karanténból való kikerülésének dátuma között.

A kutyáknak és macskáknak Ausztráliába való érkezésük előtt, a titervizsgálat dátuma után min. 60 napig az exportáló országban kell tartózkodni. Minimum 30 nap a kötelező karanténidő, ez persze lehet több is - és ebben az esetben az otthoni várakozási idő kevesebb. Tehát nem feltétlenül muszáj otthon 150 napot várni a titervizsgálat után, mielőtt a kutya Ausztráliába utazhat, hogy ott eltöltsön még 30 napot a karanténban, hanem tulajdonképpen elég lenne csak 60 napot várni - ebben az esetben viszont természetesen a kötelező karanténidő 120 napra nő, annak minden anyagi vonzatával együtt... és így tovább, arányosan.

A titervizsgálat menete: a kutya kezelőorvosa a microchip alapján beazonosítja a kutyát, majd leveszi a vérmintát a titerhez. Az állat microchip számát kötelező ráírnia vért tartalmazó kémcsőre és a laborvizsgálat kérő lapra is. A vérmintát a titerhez AQIS által elfogadott országban kell levenni (Magyarország az.)

A tesztelést csak államilag elismert laboratórium csinálhatja. A vértesztet végző labornak AQIS által elfogadott országban kell lennie. A labor által kiadott leletnek tartalmaznia kell az állat microchip számát, és az eredménynek egyenlőnek vagy nagyobbnak kell lennie, mint 0.5 IU/ml. Amennyiben az eredmény kevesebb, mint 0.5 IU/ml, akkor a kutyát/macskát újra kell oltani és megismételni a procedúrát.

A titerteszt 12 hónapig érvényes a vérvétel dátumától számítva. Az export időpontjában az állatnak érvényes titerteszttel kell rendelkeznie.

6. lépés: A hatósági állatorvos kitölti a titervizsgálatról a nyilatkozatot (RNATT declaration)

A RNATT nyilatkozatot mindenképpen hatósági állatorvosnak kell kitöltenie, NEM a sima állatorvosodnak. A veszettség elleni oltás meglétének igazolását, valamint a RNATT eredményének másolatát be kell mutatni a hatósági állatorvosnak, hogy ki tudja tölteni a RNATT nyilatkozatot.

7. lépés: Az importengedély megkérése
Mikor? - miután megkaptad a titervizsgálat (RNATT) eredményét és a RNATT nyilatkozatot kitöltötte a hatósági állatorvos.

Az AQIS import engedély a kiállítás dátumától számított 6 hónapig érvényes!

Az AQIS import engedélyéhez a formanyomtatvány itt található. Ugyanitt van a hatósági állatorvos által kitöltendő RNATT Declaration is, valamint egy, az importőr által kitöltendő papír, amivel felhatalmazzuk az AQIS-t, hogy a nevünkben eljárjon és privát állatorvost vegyen igénybe ha valamilyen kezelés szükségeltetik, mi pedig vállalunk minden ezzel kapcsolatos költséget, miközben ők semmiért nem vállalnak felelősséget.
Mindhárom formanyomtatványt kitöltve el kell küldeni, plusz mellékelni a labor angol nyelvű igazolását a titereredményről, meg még amit az ember fontosnak tart (pl. az állat oltási könyvéből a veszettségoltásos oldalt)

A paksamétát el lehet küldeni elektronikusan (e-lodgement), vagy manuálisan (emailben, faxon, levélben). Elektronikusan küldve jelenleg összesen $325 a fizetendő összeg, manuálisan küldve $390. Ha több kutyánk van, és ugyanaz az exportőr, az exportáló ország és az importőr, akkor egy pályázat alatt mehetnek és ez esetben a második kutya már csak $165 (ill. $230 manuálisan küldve a jelentkezést). Árak itt.

Az AQIS igyekszik 10 munkanapon belül jóváhagyni az import engedély kérelmeket, feltéve ha minden szükséges információ megérkezett a beadvánnyal egy időben.

8. lépés: foglalj szállást a karanténosoknál
Mikor? - amikor megkaptad az AQIS import engedélyt.

Amikor kezedben az AQIS import engedélye, fel kell venned a kapcsolatot a kívánt karanténállomással. Az importengedély megléte nem garantálja, hogy hely is lesz a karanténállomáson, úgyhogy célszerű felvenni velük a kapcsolatot és lefoglalni a helyet.

9. lépés: kezdd el intézni a kiutazást
Mikor? - ha megvan az import engedélyed

Ausztráliában összesen 3 db karanténállomás van, méghozzá a következő városokban:
  • Sydney
  • Melbourne
  • Perth
Kutyák/macskák csakis ezen városok valamelyikébe érkezhetnek és a karanténidőt is itt kell eltölteni (úgyhogy ha például Brisbane-ben laksz, akkor gondolom buktad a heti látogatási lehetőségeket, épp elég lesz majd a végén elutazni a kutyáért)

Az állatok utazásához nincs szükség kísérőre. Érkezéskor a gazda nem találkozhat a kutyával, azt az AQIS emberei fogják begyűjteni és rögtön a karanténállomásra szállítják.
A járatot úgy kell lefoglalni, hogy az ausztráliába való érkezés munkanapokon, reggel 8 és du. 4.30 közöttre essen. Ha munkaidő utánra esik az érkezés, ehhez a karanténállomás előzetes jóváhagyását kell kérni (és extra pénzt felszámítva munkaidő után is kimennek érte a reptérre). Figyelem: ausztrál nemzeti ünnepeken ill. hétvégén SENKI nem fogja elhozni a kutyát a reptérről, úgyhogy ha a gazda elnézni, akkor a kutya az egész napos utazás után bizony az egész hétvégét kénytelen a reptéren tölteni a leplombált ketrecben...

Az AQIS nem szabja meg, hogy milyen légitársaságot válassz, viszont az állatnak a csomagtérben kell utaznia, méghozzá IATA által elfogadott kutya/macska szállítódobozban.
A szállítódoboz paramétereivel kapcsolatban szigorú megkötések vannak, amik elengedhetetlenek a biztonságos szállításhoz. Nagy probléma lenne, ha az állat ki tudna szökni a ketrecből, vagy ha a testének bármely része (orra, végtagja, farka) kilógna.

Az Ausztráliába történő szállításkor a kutyák/macskák utazhatnak végig egy gépen, vagy átszállhatnak más gépre bármilyen országban (akár AQIS által nem elfogadott országban is), viszont az eredeti plombának a szállítóketrecen sértetlennek kell maradnia. Az átszállásos verzió esetében lehetséges, hogy az adott ország karanténhatóságától engedélyt kell kérni. Az AQIS javasolja, hogy direkt járatot foglalj az állatnak, ami kevésbé viseli meg egészségileg és lelkileg, mert például mi van, ha az állat lekési a csatlakozást és a reptéren kell maradnia hosszabb időre (és a leplombált ketrecből, mint tudjuk, semmilyen körülmények között ki nem léphet)
Állatszállító cégek világszerte: www.ipata.com
Az AQIS nem vállal felelősséget az utazás közben elszabadult állatokért, és minden szállítási költség az importőrt terheli.

10. lépés: erősítsd meg a karanténszállás-foglalásod
Mikor? - amikor az utazást már elintézted, és még az állat exportja előtt vagy

Kapcsolatba kell lépned a Karanténhivatallal, hogy megerősítsd a foglalásod. Amit kérni fognak:
  • egy érvényes AQIS import engedély szám
  • járatszám és az érkezés pontos dátuma Ausztráliába
  • fuvarlevélszám
  • kontakt telefonszám
  • az állat különleges szükségleteinek felsorolása, amennyiben van
11. lépés: általános oltások
Mikor? - az exportot megelőző 14 nap és 1 év között

Az oltásoknak érvényesnek kell lenniük a karantén egész ideje alatt. Minden oltásnak AQIS által elfogadott országból kell származnia.

  • Kutyáknak kötelezően oltottnak kell lenni distemper (szopornyica), fertőző hepatitis, parvo, para-influenza és kennelköhögés ellen. Figyelem: a Leptospira interrogans elleni vakcina beadását nem ajánlják, mert bezavarhat a tesztelés eredményébe, és ha rossz az eredmény, a kutya nem utazhat
  • Macskáknak oltottnak kell lenni feline enteritis (feline distemper), rhinotracheitis és calicivirus ellen.
12. lépés: csak kutyáknak - Ehrlichiosis, külső paraziták, Brucellosis, Leptospirosis és Leishmaniosis
Mikor? - az exportot megelőző 30 napon belül

Vértesztek: az államilag elismert állatorvos (azaz a kutya kezelőorvosa) ellenőrzi a microchipet és leveszi a vérmintát a következőkre:
  • ehrlichiosis (tropical canine pancytopaenia)
  • brucellosis
  • leishmaniosis
  • leptospirosis
A kutya microchip számának rajta kell lennie a vérminta kémcsövén és a laborkérelmi nyomtatványon. A vért csakis államilag elfogadott laborba lehet küldeni tesztelésre. Az eredménynek angol nyelvűnek kell lennie és tartalmaznia kell a kutya microchip számát.

Ha nincs microchip szám a laboreredményen, vagy a tesztelés követelményei nem teljesültek, a kutyát az Ausztrál karanténhivatal visszaküldheti a kiinduló országba, az importőr költségére (megj. nemrég változott a szabályzat, régebben volt egy olyan opció is, hogy a kutyát ilyenkor újratesztelhetik az importőr költségére. Most már úgy látszik, nem vacakolnak ilyenekkel, inkább visszafordítják...)

A teszteredményeket fel kell tüntetni az AQIS import engedélyének "Veterinary Certificate A" dokumentumán. A teszteredmények másolatait hatósági állatorvosnak kell jóváhagynia (láttamozni, aláírás-pecsét) és a kutyával együtt kell menni a papíroknak is.

Lépj kapcsolatba az AQIS-szal, amennyiben a kutyának nem sikerült megfelelni a teszt követelményeknek

Ehrlichiosis: A kutyákat tesztelni kell "Ehrlichia canis" fertőzésre, ez az IFAT (indirect fluorescent antibody test). A tesztnek negatív eredményt kell hoznia 1:40-es hígításon.
A külső paraziták elleni kezelést az Ehrlichia teszteléssel egyidőben kell megkezdeni, mivel ezt a betegséget kullancsok terjesztik.
A kutya kezelőorvosa ehhez alkalmazhat fiprinol-t (pl. Frontline-t) vagy permethrin-t (pl. Permoxin-t). A kezelésnek azonnal meg kell ölnie a kullancsokat - a szájon át adagolt szerek és a kullancsírtó nyakörvek nem elfogadhatóak, sem azok a termékek, amelyek csak azután ölik meg a kullancsot, hogy az már megharapta az állatot. A fürdetés és öblítés a kullancsok és a kullancsharapás megelőzésére elfogadható.

A kezelést az export előtt meg kell ismételni a gyártó utasításainak megfelelően. A kezelést szintén meg kell ismételni az exportot megelőző 4 napon belül. A kezelések dátumait kötelezően fel kell tüntetni az AQIS import engedélyének "Verterinary Certificate A" jelű nyomtatványán.

Brusellosis: a kutyákat tesztelni kell Brucella canis fertőzésre, "serum agglutination test"-et használva. A tesztnek negatív eredményt kell hoznia.
Ha a vérvétel ehhez a teszthez már megtörtént, a kutyát nem lehet pároztatni, vagy mesterséges megtermékenyítést alkalmazni rajta az export előtt.

Leishmaniosis: A kutyákat tesztelni kell Leishmania infantum fertőzésre, IFA teszttel (indirect fluorescent antibody test, IFAT), vagy ELISA-val (enzyme linked immunosorbent assay). A tesztnek negatív eredménnyel kell zárulnia.

Leptospirosis: A kutyákat tesztelni kell Leptospira canicola-ra, "microscopic agglutination test"-et használva.
Negatív eredmény kell (kevesebb, mint 50% agglutination, 1:100-hoz szérumhigításnál)

Azt a kutyát, amely pozitív eredményt kap 1:100-hoz vagy többnél, de negatívat 1:800-hoz, újra kell tesztelni az első tesztet követő minimum 14 nap után. A második tesztnek szintén negatív eredménnyel kell zárulnia 1:800-nál, vagy kevesebbnél.
Azok a kutyák, amik pozitív eredményt kapnak 1:800-nál vagy többnél, nem alkalmasak az importra.

Figyelem! A Leptospira interrogans elleni oltás nem javasolt, mert a vakcina hatással lehet a teszteredményekre, és azt eredményezheti, hogy az állat nem felel meg az importkövetelményeknek

13. lépés - kutyák és macskák akik Malayziában készülnek fel az exportra

14. lépés - azokra a kutyákra vonatkozik, akik valaha már jártak Afrikában (babéziózis)

15. lépés: külső és belső paraziták elleni kezelés
Mikor? - az exportot megelőző 4 napon belül. Történhet egyidőben a Veterinary Certificate A kitöltésével.

Belső paraziták: hengeresférgek, szalagféreg, kampósféreg, mindenféle féreg ellen kell kezelni a kutyákat és macskákat is, például Drontal-lal.

Külső paraziták: kutyákat és macskákat is kell kullancs- ill. bolhaírtóval kezelni. Olyan kezelés kell, ami a kullancsokat direkt kontaktus útján öli meg. A szájon át adagolt szerek, injekciók és a vegyszerezett nyakörvek nem elfogadhatóak, sem azok a termékek, amelyek csak azután ölik meg a kullancsot, hogy az már megharapta az állatot. A fürdetés és öblítés, valamint a "spot on" (a tarkóra csöppentős) termékek elfogadottak.

Kutyák: a 12. lépés alapján már meg kellett kezdened a külső paraziták elleni kezelést. A kutyákat újra kel kezelni külső paraziták ellen az exportot megelőző 4 napon belül.

A termék nevét, az aktív hatóanyagait, a dózis mértékét és a kezelés dátumait fel kell tüntetni a Veterinary Certificate A-n.

16. lépés: a Veterinary Certificate A kitöltése, valamint az export előtti átvizsgálás
Mikor? - az exportot megelőző 4 napon belül

A veterinary certificate A és B dokumentumokat az AQIS import engedélye tartalmazza. A dokumentumokat célszerű jó előre alaposan áttanulmányozni.

A veterinary certificate A-t a kutya kezelőorvosa (sima államilag elismert állatorvos) tölti ki, vagy hatósági állatorvos.

A vizsgálatra magát az állatot és minden dokumentációját (pl. oltási könyv, laboreredmények) vinni kell. Az állaton nem mutatkozhatnak fertőzés vagy járványos betegségek jelei.

Egy átfogó vizsgálatra van szükség a külső paraziták ill. a kutya általános egészségi állapotának felmérése céljából. A kutya minden testrészét, a hajlatokat, belső combot, füleket is kitüntetett figyelemmel kell átvizsgálni. Az állatnak egészségesnek, fittnek kell lennie, hogy bírja a hosszú utazást és a karanténidőt.

Ha az orvos hibát ejt a veterinary certificate A-n, nem használhat korrektor folyadékot. Látni kell az eredeti (hibás) írást, és mellette a javítást, valamint minden korrigálást szignóznia kell a hatósági állatorvosnak.

Az AQIS import engedélye nem módosítható.

17. lépés: mikrochip leolvasása, a Veterinary Certificate B kitöltése, az állat beplombálása a szállítódobozba
Mikor? a "Veterinary Certificate A" kitöltése után, általában az indulás napján

A "Veterinary Certificate B"-t hatósági állatorvosnak kell kitöltenie. A következő dokumentumokat kell bemutatni a hatósági állatorvosnak, hogy aláírja és lepecsételje (jóváhagyja), majd ezek az állattal együtt fognak utazni Ausztráliába.
  • az AQIS import engedélyének eredeti példánya vagy másolata
  • a kitöltött "Veterinary Certificate A"
  • általános oltási bizonyítványok
  • veszettség oltás bizonyítvány
  • RNATT laboratórium eredmény
  • (csak kutyák esetében:) brucellosis, ehrlichiosis, leishmania és Leptospirosis laboratórium eredmények angol nyelven
Lehet másolatokat használni, azonban az összes dokumentációnak, ami Ausztráliába érkezik az állattal, eredeti aláírásokkal és pecsétekkel kell rendelkeznie.

Egy hatósági állatorvosnak le kell olvasnia az állat microchipjét és egyeztetnie a számot az AQIS import engedélyén, valamint az összes egyéb dokumentumon szereplővel. Amennyiben a microchip szám megegyezik, a hatósági állatorvosnak fel kell jegyeznie a számot a "Veterinary Certificate B"-n.

Ha a microchip szám nem egyezik az AQIS import engedélyén szereplővel és/vagy a többi dokumentáción lévővel, VAGY a microchip hiányzik és nem leolvasható, az állat alkalmatlan az importra!

A hatósági állatorvosnak fel kell jegyeznie a plomba azonosító számát a "Veterinary Certificate B"-re, és leplombálni a szállítóketrecet (benne a kutyával ugye). Meg kell győződni róla, hogy az állat felkészült az utazásra, mielőtt a ketrecet leplombálják. Ha egyszer már le lett plombálva a ketrec, az állat onnan már semmilyen indokkal, semmilyen körülmények között ki nem jöhet.

Javasolt egy vizesedényt a ketrec belsejére erősíteni, kívülre pedig egy tölcsért applikálni, amiből egy cső vezet a vizesedénybe, így anélkül is pótolni lehet a kutya vizét, hogy ki kellene nyitni a ketrecet. Javasolt a kutya alá tenni valami nedvszívó almozást (ami az Ausztráliába történő érkezéskor megsemmisítésre kerülhet). A ketrecet javasolt kitáblázni: "Live Animal" (élő állat)

18. lépés - az állat becsekkolása a légitársaságnál

A legtöbb esetben az állatot nem az utas terminálnál kell becsekkolni, hanem a szállítmányoknál.
Az AQIS import engedélynek (mely tartalmazza a Veterinary Certificate A és B-t is) a vérteszt eredményeknek, az oltási papíroknak és minden más ide vonatkozó dokumentumnak az állattal kell utaznia Ausztráliába. Ezek a dokumentumok lehetnek eredetiek vagy akár másolatok is, de mindenképp eredeti aláírás és pecsét kell rájuk az exportáló ország egy hatósági állatorvosától.
Az AQIS javasolja, hogy csinálj egy másolatot minden dokumentumról, és legyen Nálad.

Amennyiben olyan nagyon kivételes körülmény adódik, ami miatt az állat ketrecét ki kell nyitni az utazás vagy az átszállás alatt, utána újra le kell plombálni és az AQIS-nak egy igazolást kell benyújtani (amit egy hatósági állatorvos, reptéri hatóság, vagy a gép kapitánya tölt ki), részletezve a körülményeket. Az erre az esetre vonatkozó instrukciókat a kutyaketrec oldalához javasolt csatolni még indulás előtt, az exportáló ország repterén.

Megérkezés Ausztráliába

Megérkezéskor az állatokat a reptérről az AQIS emberei gyűjtik be, és közvetlenül a karanténállomásra szállítják őket. A reptéren az állat a gazdájával nem találkozhat, a látogatás nem engedélyezett.

Az AQIS biztosítja az elhelyezést, a fekhelyet, az ételt, a vizet és a gondoskodást az állat részére. Mindezek költségét az importőr állja, és még az állat szabadulása előtt be kell fizetnie.

Amennyiben az állat orvosi ellátást igényel, az AQIS értesíti az importőrt és megszervezi a magán-állatorvosi ellátást az importőr költségére. A magán állatorvos közvetlenül az importőrnek fog számlázni.

Itt a vége, fuss el véle! :o)
A többi már azokra a kutyákra és macskákra vonatkozik, akik elhagyták Ausztráliát, és 6 hónapnál kevesebb idő elteltével visszatérnének.
Plusz felsorolja az AQIS által elfogadott országokat.

Végül írok még a karanténköltségekről is, a jelenlegi díjszabás itt található.
  • belépés a karanténba (minden állat esetében felszámítják) - $15
  • állatorvosi vizsgálat - khmm, az ár 15 percenként értendő, de azt mondják, általában elég egy fél óra - $40 (azaz min. $80)
  • papírmunka - szintén minden állat esetében. - $40. Ha további információk szükségesek a dokumentumok feldolgozásához, akkor 15 percenként további $40
  • macska szállása, naponta, első macskára: $29
  • további macska (ugyanattól az importőrtől és exportőrtől, közös cellába az első macskával): $23
  • kutya szállása, naponta, első kutyára: $39
  • további kutya (ugyanattól az importőrtől és exportőrtől, közös cellába az első kutyával): $33
  • bármilyen felmerülő állatorvosi költség - határ a csillagos ég
  • raktározás (ha az állatot nem viszik el a karantén lejártával) - normál karanténköltségek
Ha valakinek valami nem tiszta, inkább nézze meg az angol nyelvű anyagot. A doksi fordításáért felelősséget nem vállalok - ahogy olvastam az eredetit, rögtön írtam ide magyarul, és még egyszer tuti nem futok át rajta, hogy nem néztem-e félre valamit. :o)

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon koszonom ezt a forditast sokat segitettel, mert most vagunk neki ennek a proceduranak, es egyedul sehogyse tudtam kibogozni.Jo lenne meg egy-ket biztato szot kapni hogy minden siman megy es tuleljuk.Meg ezek az A B tesztek nem vilagos, tudnal orvost ajanlani, akinek az igazolasat biztosan elfogadjak? Koszonom , udv Adrienne agerofy@yahoo.com

Hajni írta...

Szia!
Először is nagyon köszi hogy lefordítottad a dokumentumot!
Lenne egy kérdésem.A kisméretű kutyusok-mi esetünkben 7 kg.-normál körülmények közt utazhatnak a repülő utasterében egy dobozban az erre kijelölt járatokon.Ez ugye jóval humánusabb.
Ausztrália ezt nem engedi egyáltalán?

Agi írta...

Sziasztok!

Notte: Igen, jóval humánusabb lenne az utastérben való szállítás, és a légitársaság még meg is engedné a kistestű kutyák esetében, az AQIS viszont nem. :o(

Idézet a szabályzatból: "AQIS does not place any restrictions on the airline you choose. However, the animal must travel as “Manifested Cargo” (not in the cabin) and in an International Air Transport Association (IATA) approved container (crate) for cats and dogs."

Én mindenesetre azt mondom, hogy ez ne keserítsen el; tény, hogy nem könnyű az egyedül, csomagtérben utazás + a 30 nap karantén, de szerintem mindenképp megéri végigcsinálni :o)

Adrienne: itt is megírom, hátha mást is érint később: A vet certificate A-t bármilyen állatorvos kitöltheti (simán a kutya kezelőorvosa tökéletes a feladatra), a vet certificate B-t pedig csak hatósági állatorvos töltheti ki, viszont ez meg már csak közvetlenül a gép felszállása előtt történik, és a reptér hatósági állatorvosa intéz mindent, szóval Nektek nem lesz vele gondotok :o)

Hajni írta...

Köszi a választ,természetesen nem fog elriasztani.Ha valakit érdekel:az airmaxcargonál 395 000 forint ketreccel együtt az utazás egy 7 kg--os kutyának.

Agi írta...

Notte:

Nagyon sok. Ugyanez a cseh szállítmányozómnál kb. 650 USD-be kerül, azaz kb. 130.000 Ft-ba...
(azért vagyok ennyire képben, mert én is épp most intézem egy nagyon kedves barátnőm 9 hónapos terrierjének kiutazását) IATA szabvány ketrecet ebben a méretben meg már 8-10.000-ért lehet venni. Minden más (a reptéri állatorvos papírtöltögetése, plombálás, légifuvardíj Prága-Melbourne között, kezelési költségek stb.) benne van a fenti árban.

Amennyiért az Airmaxcargo kihozna egy 7 kg-os kutyát, nekem a csehek kb. annyiért hozták ki a KÉT, large + extra large méretű kutyámat (az egyiket ráadásul egyedi készítésű bazinehéz, hatalmas faketrecben) Ugyanez bármely más szállítmányozónál bőven 1-1.5 milliós nagyságrend lett volna... Ezért is írtam anno a blogon is, hogy iszonyatosan oda kell figyelni, mert döbbenetes árkülönbségek és nagyon durva lehúzások mennek... És az Airmaxcargo még csak nem is tartozik a legdrágábbak közé; az övékénél sokkal durvább ajánlatokat is kaptam.

Hajni írta...

De Te Csehországból indítottad a kutyákat,ugye?
Engem is kicsit ledöbbentett ez az ár.

Hajni írta...

A barátnődnek hogy ment ha megkérdezhetem?

Agi írta...

Notte: igen, Csehországból indítottam mindkét kutyát. Még úgy is röhögve megérte, hogy a csehországi induláshoz a magyarországi kutyám meglévő import engedélyére módosítást kellett kérnem $150 + $80-ért.

A barátnőm kutyája majd csak június elején érkezik. Most épp a RNATT utáni várakozási időt töltjük, folyamatban van az import engedély kérése (egyből csehországi indulásra kérjük meg!)

Hajni írta...

Szia!
Köszi,hogy válaszoltál,csak miután írtam,vettem észre,hogy befejezted a blog írását!

Evi írta...

Sziasztok,
most intézem a kiskutyám(csivava és shi-tzu keverék) kihozotalát Melbourne-be. Április végén szeretném utaztatni, szóval pár hét múlva meg lesz az első vérvétel.
Meg tudnátok írni, hogy mi volt a cseh cég neve, hogy kapcsolatba léphessek velük?
Ha valamelyikőtök itt van Melbourneben én van fél órája találkozni, nagyon-nagyon jó lenne nekem, mert rengeteg kérdés van a fejemben és ahogy látom, bármi amit elrontok nagyon sokba kerülhet később..
Megadom itt a telefonszámomat akár telefonon beszélni is nagyon jó lenne: 0061458470410
És nagyon köszi, hogy megírtad ezt a blogot igen sokat segít, plusz jó tudni, hogy vannak akik végigcsinálták a procedúrát:)
Üdv
Évi

Agi írta...

Szia Évi!
Telefonon nem tudtalak elérni, de dobtam rá egy sms-t pár napja.
A lényeg, hogy mobilon, emailen elérhető vagyok és szívesen segítek, ha tudok! :) Épp most intézem egy barátnőm kistestű kutyusának a kihozatalát, úgyhogy eléggé benne vagyok ismét a témában :)
Az árak viszont nagyon elszálltak, sajnos már ez a cseh cég sem annyiért szállít, mint amennyiért az enyéimet hozta :(
Ha van kérdésed, keress nyugodtan!
Szió,
Ági

Evi írta...

Szia Agi,
Ne haragudj, de elgepeltem a telefonszamomat. 0458570410..ha irsz egy smst visszahivlak.
Koszi szepen, a valaszt meg, hogy ilyen gyors vagy!
Udv
Evi

Pall Family írta...

Szia Agi,

Koszonet Neked a rengeteg munkaert, amit a blogodba fektetsz. Rengeteg kincs erteku informaciot lehet megtalalmi az oldaladon. Halas koszonet.
A kutyakivitellel kapcsolatban van kerdesem, megpedig az, hogy lehetseges-e a kutya szallitasat mi magunknak intezni es nem egy szallito ceget megkerni a feladatra?
Egy par hettel ezelott kuldtunk eloszor levelet a Cseh szallito cegnek, ami levelunkre korrekt ido alatt valaszolta, mondva nem szallitanak Mo-rol, csak Pragabol. Erre valaszoltuk, hogy semmi gond, nekunk igy is rendben es kuldjenek arajanlatot. Sajnos ez mar legalabb masfel honapja tortent de semmi reakcio. Ma mar harmadszor kuldtem el nekik ugyan azt a levelet, bizva benne, hogy elobb - utobb valaszolnak.
Kozben eszembe jutott, hogy intezhejuk-e ezt magunknak?
Ha jol gondolom, kell egy repulo tarsasag, aki szallit alatot a kozelunkbol Australiaba. Ugy tudom a cshek a koreai tarsasagot hasznaljak. Elintezni a papirokat, karanten intezese, becsomagolni a kutyust, megjelenni vele a repteren a megfelelo allatorvosnal az indulas elott es ennyi.
Mit gondolsz?
Tudsz valakirol aki maganak intezte a dolgot?
Elore is koszonjuk a segitseged!
Megadjuk az e-mail cimunket, mert nem tudom, hogy fog megjelenni ez az irasom. Ha lehet cimunkre is kuld valaszod, ha van idod irni nekunk, igy biztosan megkapjuk az infot idoben.
familypallkukacyahoo.com

Minde jot kivanunk.

Névtelen írta...

Kedves Ági hol tudlak elérni e-mailon?

Agi írta...

Szia!
A zardin kukac freemail pont hu email címen :)

Brigi írta...

Szia!

Mi is szeretnénk kivinni a kutyust, kérlek adj meg egy telefonos vagy e-mail elérhetőséget!

Köszi előre is,
Brigi

Unknown írta...

Szia

Névtelen írta...


Sziasztok!

Valaki megtudna adni ennek a cseh szallitmanyozonak az elerhetoseget? Ha meg uzemelnek?
Mi Jetpettel hoztuk haza a kutyat Mo-ra -piszok dragan - , visszamegyunk Sydney-be kutyastul. Valami olcsobb opcio jo lenne.
Koszonom, Andrea
(hornokandi@yahoo.com.au)

Unknown írta...

Hali engem az èrdekelne hogy ha èn kocsival utazom le a dolgot ami ugye pohenőkkel majdnem 1 hònap tehàt ketrec kilőve,singapurbòl hajòval lèpnènk àt a hatàrt,mennyire esèlytelen bejutni?

Agi írta...

Szia, teljesen esélytelen így bejutni. 100%. Te johetsz (ha van vizumod), de a kutya nem.