2008. december 31., szerda

Happy New Year! :o)

Sietünk, mert sok programot szerveztünk az év utolsó napjára, úgyhogy csak pár képet töltöttem fel gyorsan az elmúlt napokból ide.

Milu karácsonyi ajándékokat bont 25-én reggel :o)


Voltunk kirándulni a közelben lévő lysterfield-i tónál is:


Tasinak találtunk egy hatalmas, hosszú nyakú, éber tekintetű teknőst :o)


Újra eltöltöttünk egy meleg, nyári napot Geelong-ban is:


Fotóztam hófehér whippetet is, karácsonyi öltözetben :o)

Milu komoly arccal ült fel Zozival a híres geelong-i körhintára :o)


És feltöltöttem egy kis videót is. Milu úgy egy hete minden este teljesen magától ezt a kis monológot adja elő, és tegnap végre fel is vettem :o) Hát létezik ennél nagyobb boldogság az életben??



Egészségben, sikerekben, boldogságban gazdag Új Esztendőt kívánunk Mindenkinek!

2008. december 24., szerda

Boldog Karácsonyt!

Nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánunk szeretett családunknak, otthoni és itteni barátainknak, kedves ismerőseinknek és az ismeretlen olvasóknak is!

Isteni finom volt az ünnepi vacsora (és a desszert, a mákosbeigli is nagyon jól sikerült!) Nagyon szépen köszönjük az ajándékokat, most este kerülnek be a fa alá és holnap reggel bontjuk csak ki őket :o)

2008. december 22., hétfő

Geelong

Vasárnap (is) kirándultunk egy nagyot, mégpedig Geelong-ba, ami Victoria állam második legnagyobb városa, mintegy 240 000-es lakossággal. Melbourne-től kb. 70 km-re, délnyugati irányban található, természetesen a tengerparton :o)

A város egészen lenyűgözött, elképesztően gyönyörű, megállás nélkül fotóztam :o) Olyan 28-30 fok volt, ragyogó napsütés, miközben kellemes szél fújt, na és a tenger illata... imádom, még mindig nem tudok betelni vele. A városnak, a partnak olyan hangulata volt, mintha nyaralnék; utoljára QLD-ben éreztem ezt. Tuti, hogy rendszeresen vissza fogunk járni :o) A képek itt találhatóak, de azért itt is mutatok párat.

Találomra leparkoltunk a kocsival, kisétáltunk az utca végére és ez a látvány tárult elénk:

Védett kis öböl tengerben fürdésre, a parton pedig egy óriási medence a gyerekeknek...

A gyerekmedence, kicsit közelebbről. A "strand" használata természetesen teljesen ingyenes. A medencét a Ford autógyár adományozta a városnak.



Ezen kívül ebbe az albumba is feltöltöttem elég sok képet az elmúlt pár hétből. Szinte alig vagyunk itthon Miluval, mindig van valami programunk (és sok kép még fel sincs töltve, nagy az elmaradásom...) Ma például állatsimogatós farmon jártunk Miluval, Annamariékkal és Szilviékkel, tök jó volt. Mindenféle kettő- és négylábú háziállat volt több méretben és korosztályban, valamint voltak lámák, emuk, kenguruk, sőt még teknős, gyík és kígyó is. Milu odáig volt a nyuszisimizésért, meg meg is lehetett etetni az állatokat, meg kisvonaton is utaztunk, nagyon élvezte :o)

2008. december 17., szerda

A gazdasági válság

Bizony azért itt is érződik, kár lenne szépíteni. Az ausztrál kormány nagy erőkkel mesterségesen próbálja élénkíteni a gazdaságot, fogyasztásra ösztönözni az embereket. A jegybanki alapkamat a padlón, a hitelkamatok szintén (egyes háztartásoknak többszáz (!) dollárral csökkent az ingatlanukra a havi törlesztés), a benzin ára 1 dollár körül van, karácsonyra a családoknak gyerekenként 1000 dollárt ad, pumpálja a pénzt az autóiparba (most összesen 8 milliárd dollárt), a tévében a miniszterelnök pedig "shopping, shopping, shopping"-ra bíztatja az ausztrálokat. (Akik ezt gondolkodás nélkül meg is teszik, a legtöbbjük nem az a tartalékolós fajta.)

Az ausztrál munkaerőpiacon a válság kezdődött egy megtorpanással, létszámstoppal, aztán a gyakran tömeges méretű elbocsájtásokkal. Itt meg lehet nézni a nagyobb cégek létszámleépítéseit számszerűsítve is.

Hogy személy szerint mi ezt mennyire érezzük, hát most eléggé, ugyanis már az én cégem is ugyanúgy bekerült a hírekbe, cikkekbe a folyamatos, nagyszámú leépítésekkel (legutóbb a Brisbane-i irodából küldtek el egyszerre 20 embert, de Sydney-ben és Melbourne-ben is folynak az elbocsájtások)
Komoly gond, hogy a cégnek nagy 457-es programja volt, nagyon sokan vannak 457-es vízumon. A cég Sydney-i irodájában olyanokat is kénytelenek voltak elküldeni, akik mindössze 3 hete (!) érkeztek 457-essel. Az ő esetükben van 1 hónap felmondási idő, meg még 2 hét, ami alatt el kell hagyniuk az országot, ha addig nem találnak új szponzoráló céget.

Ha nincsenek bejövő projektek, a cégnek iszonyat költség fenntartani a tanácsadókat. A cégnek igazából az éri meg, ha ki tud számlázni minket az ügyfélnek, jó borsos napidíjért - ha nincs projekt, akkor nyilvánvalóan nem engedheti meg magának, hogy ennyi pénzt fixen havonta kifizessen az alkalmazottainak. Ráadásul a válság a lehető legrosszabb időszakban jött, itt most van nyár, IT területen amúgy is most kezdődik a holtszezon.

Ahogy tehát arra már hetek óta számítani lehetett, most már bizonyossá vált, hogy az én alkalmazotti szerződésemet sem fogják meghosszabbítani, ehelyett külsősként, szerződéssel fognak majd projektektre felbérelni - ha lesznek újra projektek. A Sydney-i nagyfőnök azt mondta, hogy február előtt semmiképp, tehát addig "szabi", együtt a családdal, pihenünk, csavargunk, élvezzük a nyarat :) Ennek van előnye és hátránya, az előnye az, hogy sokkal többet lehetünk együtt (a munka túlnyomó része itthonról is elvégezhető), a projektekre így még magasabb összeget kapok, mint alkalmazottként, hátránya hogy ha nincs projekt, akkor nincs bevétel. Előnye viszont még, hogy így nem leszek lekötve, azaz más cégekhez is tudok szerződni, akár párhuzamosan is.
Lehet, hogy emiatt csinálunk egy céget, mert adózásilag is jobban jönnénk ki úgy. :)

2008. december 15., hétfő

Fogas kérdés

Úgy 2,5 hete egyik este Milu véletlenül, de iszonyatosan fogon fejelt. Az egyik felső, egyes fogamat találta telibe, és baromira fájt. Rögtön mentem megnézni, nem tört-e el, de még csak nem is vérzett, semmi baja nem lett. Pár perc múlva elmúlt a fájdalom, utána még pár napig esténként lüktetett egy kicsit, aztán teljesen elmúlt.
Rá kerek 2 hétre azonban kezdett érzékeny lenni ugyanaz a fogam harapásra, majd lüktetni és fájni kezdett. Nem múlt el, úgyhogy másnap este már inkább felhívtam a fogorvosomat Mo-n. Azt mondta, hogy a nagy ütés hatására sajnos megszakadhatott a fogban az ideg, ez nagyon gyakori, vagy ami még rosszabb, az is lehet, hogy maga a gyökér eltört. Röntgen kellene, meg érzéspróba; érintsek hozzá egy jégkockát és ha nem érzem, az nagy baj, akkor a fog elkezdett elhalni és gyökérkezelni kell. Kipróbáltam, és rögtön kaptam egy szívrohamot; nem éreztem a jégkockát :o((

Másnap, péntek reggel első dolgom volt fogorvost keresni. (ami eleve szívás, nem véletlenül rakatja rendbe mindenki a fogait még otthon. A fogorvos itt kőkeményen fizetős, magánúton megy, a medicare ebből semmit nem térít)
Első körben elsétáltunk Miluval az egy utcával alattunk lévő, nagyon szimpi fog-klinikára, ahol vagy 6 fogorvos is rendel. Bementünk, és megkérdeztem a recepcióslányt, hogy mi a legközelebbi időpont, mindegy melyik dokihoz. Azt mondja, jövő hét péntek. Hú, mondom, az nagyon sokára van, már most is fájdalomcsillapítókon élek, fáj a fogam, megsérült mert a fiam lefejelt, valami korábbi időpont kellene. Nagyon sajnálja, de ez a legkorábbi, amit tud adni, esetleg adjam meg a nevem és a számom, és ha valaki lemondja valamikor a következő hét folyamán, akkor értesít. Megadtam. (a váró egyébként teljesen tele volt, tényleg nagy volt a pörgés)

Hazamentünk, és elkezdtem telefonálni. A nap folyamán összesen 12 (!) fogászati rendelőt hívtam fel Berwickben, Narre Warrenben és Beaconsfield-ben, és rá kellett jönnöm, hogy annak a jövő pénteki időpontnak nagyon kellett volna örülnöm. Minden asszisztens mosolyogva, nagyon kedvesen tudott volna időpontot adni január 6. és január 26. között, mindössze egy volt, aki "már" december 22-re is tudott volna. Mindnek elmondtam, hogy nekem fáj a fogam, lehetetlenség addig kibírnom, de csak sajnálták, karácsonyi szezon, teljesen tele vannak. Egy asszisztensnek aztán mégis megesett rajtam a szíve, és azt mondta, hétfőre megpróbál betenni, de nem tudja biztosra ígérni. Megadtam a számom, aztán délután, amikor már kezdtem nekikereseredni, hívott is, hogy sikerült, mehetek hétfőn 11-re.
Szuper. Akkor már csak a hétvégét kell kibírnom (mert szombat-vasárnap szinte egyetlen fogorvos sem dolgozik, csak hétfőtől péntekig). Szedtem szépen a fájdalomcsillapítókat és tűrtem az egyre nagyobb fájdalmat. Szombat reggelre mégis eljutottam oda, hogy mindenképp keresek valami Emergency-t, csak van valami megoldás. A neten aztán találtam 2 olyan fogászatot, ahol fel volt tüntetve, hogy "after hours emergency" szolgáltatásuk is van, az egyiknél nem volt ár írva, a másiknál 95 dollár extra pénzt számoltak fel érte (plusz persze a kezelés költsége). Az egyik szám rögzítőre futott, a másikon viszont felvették, szombaton! Hurrá. Mondom az asszisztensnek, hogy a legközelebbi időpont felől érdeklődnék. Azt mondja, jövő hét péntek! Kérdem én, hogyhogy, ez a szám, amit hívtam, direkt "after hours emergency"-re volt megadva, extra fee-ért, nekem fáj a fogam, mostanra kellene időpont. A válasz: igen, valóban dolgoznak ma, de teljesen tele vannak, tényleg sajnálja, de nem tud mit tenni. Ó vazze, hát ezt nem hiszem el.

Megkérdeztem olyanokat, akik már régebbóta itt élnek, és azt mondták, ez sajnos itt tényleg így működik. Mindegy, gondoltam, végülis már csak másfél napot kell kibírnom. Éjjel viszont összesen talán ha 3 órát sikerült aludnom, annyira fájt, és már rég nem használtak a sima fájdalomcsillapítók. Emellett reggelre (vasárnap) a gyulladástól bedagadt felül a szám és az arcom bal fele, egészen a szemem aljáig. Egészen nyilvánvaló volt, hogy valamit tenni kell, még egy napot már egész biztosan nem bírok ki. Tovább vadásztam a neten fogászati ügyeleteket, és nagy nehezen találtam is egy-kettőt, de nem jártam sikerrel, fel sem vették a telefont. A keresést természetesen már egész Melbourne területére kiterjesztettem, akárhová elmentem volna, csak csináljon valaki valamit. Végül Box Hill-ben (tőlünk kb. 40 perc autóút) egy többnyire esztétikai fogászat fogorvosa felvette a telefont. Mondtam neki, hogy sürgős fogorvosi kezelésre van szükségem. Válasz: vasárnap nem végeznek fogászati kezelést (annak ellenére, hogy a honlapjukon ott van a vasárnapi nyitvatartás), mi a panaszom. Elmondtam neki mindent, szépen sorban. Szerintem a feldagadt fejem említése hathatott, mert végül nagy nehezen azt mondta, na jó, legyek ott 10 percen belül és megnézi. Mondtam, hogy legyen fél óra inkább, mert elég messze lakunk. Rendben.

Amikor megérkeztünk, az asszisztens, egy idősebb ázsiai férfi már ott volt. Na az ő angoljából nem sokat értettem, és az sem sokat segített, hogy orvosi maszkon keresztül beszélt hozzám. Egy percre rá a doki is befutott, egy fiatal ázsiai srác (csak miattam jött be egyébként a rendelőbe). Megnézte a fogam, megállapította, hogy egyértelmű a gyulladás. Csinált egy röntgent a fogamról, aztán megmutatta nekem is és elmagyarázta (őt nagyon jól lehetett érteni maszkon keresztül is), hol van a baj, hol a gyulladás stb, sőt, egy fogorvosi ábrán is megmutogatta ugyanezt, hogy mi történt a fogammal, miért fáj.
Azt mondta - amit az én dokim is telefonon keresztül -, hogy a fogam természetesen megmarad (még jó), de az ideget sajnos ki kell szedni, ez elkerülhetetlen, de legalább törés és csonthiány nincs a gyökérben. Az asszisztens jelezte, hogy ez összesen 400 dolláromba fog kerülni.
Ez van, abban az állapotban akkor is kénytelen lettem volna megcsináltatani, ha duplaannyit mond. A doki kiszedte az ideget, a gyulladás mértékén a fog feltárásakor pedig maguk is meglepődtek; mondogatták is, hogy ez aztán baromira fájhatott, hát ez tényleg emergency. A fogamat le sem tudta zárni, ha elvonul a gyulladás, majd vissza kell még mennem.
Emellett felírt kétféle antibiotikumot, mindkettőből 3 x 2-t, meg egy erős fájdalomcsillapítót (azt csak alkalomadtán persze). Amikor kiváltottuk a gyógyszereket (plusz 40 dollárért, de itt már számított a medicare kártya), a gyógyszerész külön kijött hátulról, hogy egész biztos jól írta-e fel az orvos az adagolást, mert a felnőttek adagja 3 x 1, ő dupla adagot egészen biztos nem merne tovább szedni 2 napnál, az annyira brutális, pláne mindkettőből.
Végül csak 3 x 1-ben kezdtem őket szedni (a dobozon is annyi van, és így is épp elég gáz ez a szervezetemnek), és már másnapra rohamos javulás volt; végigaludtam az éjszakát, a fájdalom teljesen elmúlt, a duzzanat is szépen lement (nyomásra még fáj, de hát nem nyomogatom), szóval nagyjából már minden újra a régi.

A kérdésem az lenne a régebb óta itt élő, fogászati témában tapasztaltabb melbourne-iekhez, (ill. más államban élőkhöz is) hogy ez itt tényleg így működik?? Itt mindeki csak megelőz, vagy mi? Oké, hogy fizetős, de itt nincsenek állandó ügyeletek, ahová nem is kell bejelentkezni, csak bemegyek és fogadnak? Lyukas fogam nincs, otthon jártam én is rendszeresen kontrollra - ez simán egy hülye baleset volt, ami viszont azonnali ellátást igényelt volna. Otthon rögtön tudtam volna, hová forduljak, itt ugye kevésbé.
Ezen kívül a magánbiztosításokról kérdeznék még, hol érdemes kötni, egyáltalán érdemes-e, pro és kontra vélemények...
Köszi előre is mindenkinek!

2008. december 2., kedd

Melbourne Zoo

Szombaton ellátogattunk a Melbourne Zoo-ba, ugyanis Márk cége ide szervezte a karácsonyi partit. Persze órákkal korábban kimentünk, hogy legyen idő alaposan körülnézni :o)
Taskóék sokszor eszünkbe jutottak, hogy milyen jó lenne ha ott lennének, na és a Simon család, Simon Ádám biológuspalánta :o)
Fotók itt találhatóak, de azért pár képet ide is felteszek.

Milu odáig volt a homokozós részért:


Orángután:

Egy nyári Mikulás (kicsit megtépett csizmaprémmel):

Tegnap este pedig Judit barátnőm hívott, hogy nézzünk ki, mosolygó arc van az égen! Nálunk akkor még nem sötétedett, úgyhogy várni kellett, de aztán fölöttünk is feltűnt az égen a vigyor, szenzációs volt!!! Ebben az országban, ahol eleve mindenki mosolyog, miért ne mosolyogna az ég is?? :o)
Nagy élmény volt, hogy semmi más nem volt az égbolton, csak ez a mosolygó arc (amit Márknak sikerült ilyen jól megörökítenie):

Itt pedig mások fotói láthatók a jelenségről.