2009. február 8., vasárnap

Victoria gyászol

2009. február 7-re, szombatra - egyelen nap erejéig - 44 fokot jósolt az előrejelzés. 
Végül 46.4 fokkal megdőlt minden addigi rekord - nem csak Victoriában, de egész Ausztrália területén nem mértek még ennél többet. 
Victoria több területén is bozóttüzek csaptak fel, és mivel az irdatlan hőséghez 100 km/órás szél is társult, a tűz egyszerűen bekerítette a farmokat, kisvárosokat és porig égetett mindent, ami az útjába került. Sokaknak esélyük sem volt menekülni, családok égtek bent a házaikban, menekülés közben az autóikban. Körülbelül 640 otthon semmisült meg. Eddig 66 halálos áldozata van a tűznek, köztük gyerekek, ez a szám azonban még jelentősen nőhet, ahogy a hatóságok felderítik a leégett területeket. 
A Melbourne-től észak-keletre fekvő Kinglake és Marysville városkákat gyakorlatilag elsöpörte a tűz, Marysville-ben egyetlen ház maradt állva. A tűzoltók azt mondják, még soha nem láttak ekkora mértékű pusztítást. Victoria államban a legszörnyűbb bozóttűz eddig az 1983-as katasztrófa volt, amikor 47 ember vesztette életét.

Melbourne keleti kerületeit is érintette a tűz, köztük például Narre Warren-t is, ami a mellettünk lévő kerület. Akkor ezt még nem tudtuk, mivel a hőség miatt az egész napot légkondis helyen (egy belvároshoz közeli bevásárlóközpontban) töltöttük. Ahogy estefelé indultunk haza, már lehetett látni, hogy nagy a baj - tüzet onnan persze nem láttunk, de a látóhatár elmosódott volt a füsttől.  Ahogy haladtunk kifelé a városból, egyre nagyobb lett a füstszag és egyre több tűzoltóautót láttunk szirénázva elhúzni mellettünk. A rádióban hallottuk, hogy Melbourne több kerülete is érintett, köztük Narre Warren. Nem is kanyarodtunk be az utcánkba, előbb fel akartunk menni a tőlünk kb. 1 km-re lévő dombra a Harkaway road-on, mert onnan belátni a völgyet és legalább nagyjából felmérhetjük, mennyire van tőlünk a tűz. Sokáig nem jutottunk, mert alig pár száz méter után útlezárásba ütköztünk, innen már senkit nem is engedtek tovább. Hazamentünk, igyekeztünk nyugodtak maradni, még a fölöttünk lévő játszótérre is kimentünk Miluval. Némi pernye szállt ránk, de Márk nyugtatott, hogy azt akár 30 km-re is elviszi a szél.
A szirénázást és az elhúzó helikoptereket leszámítva egyébként minden csendes és nyugodt volt a környékünkön. Barátnőmék miatt aggódtam, aki az érintett részen lakik a családjával és volt is feléjük tűz. Szerencsére nem esett bajuk, sikerült vele beszélnem. A tűzoltókon kívül rengeteg önkéntes, és a lakosok, kamaszok, fiatalok, idősek is locsolták a házakat, hordták vödrökkel a vizet.
Folyamatosan hallgattuk a híreket, és este 10 után újra aggódni kezdtem, amikor ismét nagyon feltámadt a szél (bevallom, biztos ami biztos alapon ekkor a fontosabb dolgainkat, iratokat stb. már összepakoltuk). Én itt maradtam az alvó gyerekkel, Márk pedig kiment kocsival körülnézni a környéken. Szerencsére minket egyáltalán nem érintett,  tőlünk "messze" volt a tűz, jó 4 km-re. Éjjel meg már eső is esett, ma pedig már csak 20 fok volt napközben. Észak-keleten viszont még mindig terjed a tűz :o(((







11 megjegyzés:

JuditAu írta...

Hát azért bevallom, nagyon aggódtam értetek... örülök, hogy megúsztátok!

Agi írta...

Még fél órája sincs, hogy megírtam a bejegyzést a legfrissebb adatokból, és máris változott. Már 76 a halottak száma :o((( és kb. 700 ház égett porrá. Iszonyatos :o(((

Judit: tudom, hogy aggódtál, és nagyon jó volt, hogy folyamatosan telefonkapcsolatban voltunk!

Agi írta...

Már 84 áldozat van. És kb. 750 leégett ház
:o((
Kinglake és Marysville elvesztették az általános iskoláikat is. Holnap 72 iskola lesz zárva a regionális területeken a bozóttüzek következtében.

Gergo Bacskai írta...

Anyám! Még jó, hogy semmi bajotok nincs! Itt mi ezt el sem tudjuk képzelni igazán: sem a meleget, sem a pánikot. Nagyon rossz, hogy ilyenekről kell olvasnunk mostanában :-(( Kitartás!
Ági

Unknown írta...

Gyerekek,

Vigyázzatok magatokra nagyon!!! Hallottam reggel a kocsiban, hogy tombol a bozottűz, de nem gondoltam, hogy ennyire közel van hozzátok... Írjatok majd még update-t, de úgy vettem ki, hogy a környéketeken sikerül eloltani. Oder?

CSóóók :-)
Buc, Éva és Mama

Névtelen írta...

Ez olyan hihetetlen, mi nem egyszer láttunk 46 fokot a hőmérőn Melbourne-ben, de tűz az nem volt. Szomorú ez az egész, Marysville miatt pedig fáj a szívem nagyon.

Vigyázzatok magatokra.

Zsuzsi (NZ)

Névtelen írta...

Nagyon vigyázzatok magatokra.
Gondolatban küldtem nektek az itthoni hóesésből. Ha sokan kívánjuk, úgyis megérkezik hozzátok.
Szép napot!

Kari

Molnár Ágnes írta...

Nagyon félelmetes képeket tettél fel, Nagyon vigyázzatok magatokra.
És légyszi írj sokszor, hogy jól vagytok.
Puszi
Ági,

Névtelen írta...

Sziasztok!

Nagyon vigyázzatok magatokra, mert márciusban visszük a sok meglepetést nektek, úgyhogy addig férfiaknak nem "hősködni", családra vigyázni, minden rendben lesz, márciusban érkezik az erősítés.

Puszilunk, kitartás,

Gyula és Betti

Névtelen írta...

http://www.gyertyalang.hu/gyertyak.php?kiert=793&PHPSESSID=81323089680c53496387c6c4b8d3550d

Agi írta...

Köszönjük szépen mindenkinek a kommenteket és az érdeklődő emaileket.

A szomorú tények:
Eddig 181 halott,
80-an eltűntek
több, mint 1000 ház és eddig 400ezer hektár égett le...
több, mint 5000 otthontalan
még mindig 33 helyen ég tűz Victoriában (és hétvégétől újra 30 fokot és szelet jósolnak...)
több, mint 1 millió (!!) őshonos állat pusztult el a lángokban (és rengeteg háziállat, kedvencek, kutyák...)

hihetetlen összefogás: már most több, mint 45 millió dollár adomány gyűlt össze az áldozatok számára

A földi pokolról képek itt:
http://www.boston.com/bigpicture/2009/02/bushfires_in_victoria_australi.html
és itt:
http://www.news.com.au/gallery/0,22010,5037339-5006020,00.html
hol ég jelenleg is tűz:
http://mp3.news.com.au/hwt/Victoria_fire/

Gyula: ne is mondd... Márk már múlt héten, a katasztrófa előtt mondta, hogy szeretne belépni a CFA-hez önkéntesnek... (dobtak be szórólapokat, a múltkori bozóttüzek után). Kissé vegyesek az érzelmeim... :o(((
Nagyon várunk Titeket!!!