2009. január 29., csütörtök

45 fok

Nem is olyan rég volt, hogy azt írtam, élvezzük a januárban tomboló nyarat. Na ezt ma már nem mondanám. Ami pár napja van, az embertelen, ilyet még soha nem tapasztaltam, pedig azért voltunk már egy-két igen meleg helyen (pl. Egyiptomban - júliusban - a Királyok Völgyében sem volt semmi...)
Tegnap már 43 fok volt Melbourne-ben, az utcán embert sehol nem is lehetett látni (max amíg elmegy az autójáig). A bevásárlóközpontok, uszodák, játszóházak most viszont még ilyenkor, hétköznap is tele vannak, ma délelőtt például a Chadstone megabevásárlókomplexumban majdnem olyan nehéz volt parkolóhelyet találni, mint a karácsony előtti időszakban...

Az igazán gáz az, hogy a házban szintén vagy 40 fok van már 2. napja, mivel egy sima faházról van szó, ami aztán azonnal átforrósodik és persze nincs benne klíma. A teljes ház napok óta teljesen be van sötétítve, ennek ellenére minden berendezés, bútor meleg, a konyhabútor fém fogantyúi, a fürdőszoba törölközőtartói, a szobák kilincsei mind forróak, a parfümösüvegem is alig tudtam megfogni, olyan forró volt! Még a fürdőszobaszekrény fiókjában is egyszerűen elolvadt a szemceruza, a rúzs... Iszonyat hőség van.
Milunak tegnap este már hideg vizet engedtem a kádba, és abban fürdött. Később aztán nem elhűlt a vize, hanem megmelegedett, úgyhogy újra hűteni kellett...
Éjszakára minden ablak nyitva volt, de semmit sem ért. Éjjel is valami 30 fokra hűlt csak le kint a levegő. Milu vagy 3x ébredt szegény, és csak úgy tudott visszaaludni, hogy teleitta magát hideg vízzel. Ma reggel első dolgunk volt, hogy beszereztünk 4 db állványos ventilátort. A hálószobákba, a dolgozószobába (hűteni a gépet, iszonyat forró kikapcsolt állapotban is), a nappali-konyhába.

A tegnapi 43 után ma már a 45 fokot is elérte a hőmérséklet. Egyszerűen letaglózó ekkora mértékű forróság - mintha beülnél a sütőbe és ott grilleznéd magad. Ma ráadásul már szél is fújt, ami külön égette a bőrt. Tegnap bemondták a rádióban, hogy valami 100ezer háztartásnál volt áramkimaradás (mindenki nyomta a klímát ezerrel), akadozott a közlekedés, és már bozóttüzek is voltak :o(

Miluval játszótérre már szigorúan csak este 7-fél8 között merészkedünk, amikor már nem éget a nap. A ma esti sétánkon sokkoló látvány fogadott: a járdán, egy fa alatt egy halott posszum hevert, halott kicsinyébe kapaszkodva :o((( Tőle pár méterre aztán egy másikat találtunk, a fa túloldalán egy harmadikat... Mindössze két fával odébb pedig még három halott posszum hevert! :o( Magyarországról jöttem, úgyhogy első körben mérgezésre gondoltam, amit persze jelenteni kell (ezért is fotóztam). Kijött egy állatorvos lány, és gyorsan együtt végigjártuk a posszumokat, meg akarta nézni, hátha valakin még lehet segíteni. Ugyanis nem mérgezésről van szó: a hőségtől pusztulnak el! Azt mondta a lány, hogy tegnap óta megállás nélkül minden állatorvosi rendelőbe visznek be járókelők posszumokat - és ha mi is olyat találunk, aki még él, csak ájult, akkor van egy 24 órás állatorvosi rendelő a Narre Warren-Cranbourne road-on, oda vigyük be minél gyorsabban.
Teljesen ledöbbentem - azért az már elgondolkodtató, ha ausztrál őshonos állatok pusztulnak el egymás után sorban, mert nem bírják az ausztrál hőséget... Valahogy ez fel sem merült bennem, hiszen szabadban élnek, hatalmas árnyas ősfákon. Valószínűleg már éjjel sem jutottak vízhez és a mai extrán durva hőséget már nem élhették túl szegények.
Mi lehet akkor az outback-en?
Számomra nagyon ijesztő volt (főleg mivel foglalkoztat a környezetvédelem-bolygónk jövője-globális felmelegedés téma)



Hétvégére ígértek lehűlést, ami azt jelenti, hogy legalább 40 fok alá csökken a hőmérséklet (már egy 35-tel is kiegyeznék)

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hűűű. Az Ausztrál Open miatt mindennap eszembe juttok, mert ott mindig elmondják mekkora a hőség, de ez így leírva tényleg nagyon durva.
Gondolom, szegény Milut mennyire megviseli. Remélem, mielőbb enyhülni fog.

Taskó

Névtelen írta...

Szia Ági!

Nagyon érzékletesen írtad le a forróságot, amit mostanában átéltek odalent... a halott posszumokról szóló rész eléggé mellbevágó volt, amióta van egy "saját" posszumunk a ház körül, kezdem úgy kezelni ezeket a kis állatkákat, mint háziállatokat:): minden éjjel megjelenik, végigmegy felettünk, már a zseblámpa fénye sem zavarja, vígan ugrándozik a szemközti fákon.

Enyhülést nektek és minden dél-ausztráliainak.
Üdv,
Krisztina

Agi írta...

Köszi szépen Tasi és Krisztina! Már nagyon várjuk az enyhülést... Épp most került a kezembe a szekrényből a higanyos lázmérő - kiakadt. Csak úgy, önmagában állva. Hiába rázogatom, újra kúszik fel.

A parkot körbejártam, hátha találok olyan posszumot, akin még lehet segíteni, de nem találtam :o( Szerintem görcsösen kapaszkodnak a faágba amikor rosszul lesznek és gyakran már csak holtan esnek le :o( A mi utcánkban is élnek posszumok, arra gondoltam, hogy éjszakára teszek ki nekik egy lábosban vizet. Úgy sajnálom szegényeket :o(

JuditAu írta...

Hú, ez nagyon durva! Nekem eszembe sem jutott, hogy szegény szabadon élő állatok hogy viselhetik ezt az extrém hőséget... :(

krisz írta...

En itt magunkat sajnalom (szinten legkondimentes hazban lako) es a posszumokra nem is gondoltam. Eddig. Pedig nalunk is szinte mar haziallatok. Errefele szerencsere nem lattam elhullott allatot, de nagyon szomoru ami veluk tortenik. :( Mi ma ejjel szerintem a teraszon alszunk, ott huvosebb van par fokkal mint most a hazban...

Névtelen írta...

Sziasztok,

Elég durva lehet ez a meleg. Eddig is érdeklődtünk a földházak iránt, most még inkább megerősödött az elhatározás, hogyha egyszer házépítési projectbe fogunk, akkor ez a variáció áll majd az első helyen. Kitartás, vigyázz Milura, a kicsik hőháztartása nehezebben viseli a nagy meleget.

Üdv,
P.Ági

Névtelen írta...

Hű, én azt gondoltam, hogy a tavalyi 46 fok csak valami speciális eset volt, de ezek szerint akkor ez tartósan előjön. Én kis híján elolvadtam, a vérnyomásom zéró volt, tiszta nyomott voltam.

Szegény Milu, elhiszem hogy ő is nehezen viseli.

Kitartás, drukkolok a lehűléshez.

Zsuzsi (NZ)

Agi írta...

Köszi mindenkinek a hozzászólásokat.
P.Ági: mintha a férjemet hallanám, ő is odavan a földházért :o)))

Krisz: házak között, sűrűbben lakott területeken szerintem könnyebben jutnak éjszaka vízhez. Ma is nagyot sétáltunk a környéken, és a kertekben ott a kerti csap, alatta tál, csordultig vízzel. Itt, ebben a parkban viszont nem jutnak vízhez, jó nagy területen itt csak fű, fák, egy szép játszótér és egy kávézó van. Minden bizonnyal ezért volt itt ennyi haláleset :o((

Zsuzsi: ez most valami százéves rekord állítólag, mivel 4 napon át volt ilyen extra hőség (mert hát Melbourne-re inkább a változatosság jellemző)

Egy kis update: ma reggel is a parkban kezdtem, a tetemeket addigra elszállították. Napközben játszóházban voltunk Miluval és a barátainkkal, este 6-kor pedig együtt kisétáltunk a parkba. Ma azért mentünk korábban, mert tegnap alig egy órán múlhatott csak, hogy már nem tudtunk rajtuk segíteni. Most vittünk ki nagy műanyag tálakat, meg 5 L hideg vizet, és a fák tövében elhelyeztük. A vizet egyébként Milu öntötte a tálakba nagy lelkesen (ki sem lehetne hagyni ilyenekből), tiszta boldog volt, hogy segít, mert szomjasak az állatkák (állatszeretetre és a rászorulók segítésére szeretnénk nevelni)
Sajnos ma is találtunk halott posszumot, ma szerencsére már "csak" egyet (az utolsó képen lévő fánál, csak most a másik oldalán). Remélem, éjszaka majd isznak és nem hal meg több. Holnaptól már amúgy is enyhülés várható, már csak 37 fok lesz. Ma 43 volt.

Névtelen írta...

Nem 'posszum', hanem 'oposszum' :) Angolul pedig 'possum'.

Borzasztó lehet ez a meleg, kitartás Nektek, de főleg Milunak.

Agi írta...

Bocsi, de a posszum és az oposszum nem ugyanaz... (angolul sem. Possum - Opossum)
A posszum Ausztráliában és a környező szigeteken élő őshonos erszényes állat, az oposszum pedig Amerikában él. Rokonok, az igaz, de ezek itt nálunk posszumok :o)

Névtelen írta...

Hu, ebbol a 45 fokbol vagy 15-ot atkuldhetnetek ide, mert itt meg a seggunk fagy be :) De a viccet felreteve, kitartas!
(a posszumokon en is megakadtam, de hat mindig tanul az ember :D)
meggyes