2008. december 17., szerda

A gazdasági válság

Bizony azért itt is érződik, kár lenne szépíteni. Az ausztrál kormány nagy erőkkel mesterségesen próbálja élénkíteni a gazdaságot, fogyasztásra ösztönözni az embereket. A jegybanki alapkamat a padlón, a hitelkamatok szintén (egyes háztartásoknak többszáz (!) dollárral csökkent az ingatlanukra a havi törlesztés), a benzin ára 1 dollár körül van, karácsonyra a családoknak gyerekenként 1000 dollárt ad, pumpálja a pénzt az autóiparba (most összesen 8 milliárd dollárt), a tévében a miniszterelnök pedig "shopping, shopping, shopping"-ra bíztatja az ausztrálokat. (Akik ezt gondolkodás nélkül meg is teszik, a legtöbbjük nem az a tartalékolós fajta.)

Az ausztrál munkaerőpiacon a válság kezdődött egy megtorpanással, létszámstoppal, aztán a gyakran tömeges méretű elbocsájtásokkal. Itt meg lehet nézni a nagyobb cégek létszámleépítéseit számszerűsítve is.

Hogy személy szerint mi ezt mennyire érezzük, hát most eléggé, ugyanis már az én cégem is ugyanúgy bekerült a hírekbe, cikkekbe a folyamatos, nagyszámú leépítésekkel (legutóbb a Brisbane-i irodából küldtek el egyszerre 20 embert, de Sydney-ben és Melbourne-ben is folynak az elbocsájtások)
Komoly gond, hogy a cégnek nagy 457-es programja volt, nagyon sokan vannak 457-es vízumon. A cég Sydney-i irodájában olyanokat is kénytelenek voltak elküldeni, akik mindössze 3 hete (!) érkeztek 457-essel. Az ő esetükben van 1 hónap felmondási idő, meg még 2 hét, ami alatt el kell hagyniuk az országot, ha addig nem találnak új szponzoráló céget.

Ha nincsenek bejövő projektek, a cégnek iszonyat költség fenntartani a tanácsadókat. A cégnek igazából az éri meg, ha ki tud számlázni minket az ügyfélnek, jó borsos napidíjért - ha nincs projekt, akkor nyilvánvalóan nem engedheti meg magának, hogy ennyi pénzt fixen havonta kifizessen az alkalmazottainak. Ráadásul a válság a lehető legrosszabb időszakban jött, itt most van nyár, IT területen amúgy is most kezdődik a holtszezon.

Ahogy tehát arra már hetek óta számítani lehetett, most már bizonyossá vált, hogy az én alkalmazotti szerződésemet sem fogják meghosszabbítani, ehelyett külsősként, szerződéssel fognak majd projektektre felbérelni - ha lesznek újra projektek. A Sydney-i nagyfőnök azt mondta, hogy február előtt semmiképp, tehát addig "szabi", együtt a családdal, pihenünk, csavargunk, élvezzük a nyarat :) Ennek van előnye és hátránya, az előnye az, hogy sokkal többet lehetünk együtt (a munka túlnyomó része itthonról is elvégezhető), a projektekre így még magasabb összeget kapok, mint alkalmazottként, hátránya hogy ha nincs projekt, akkor nincs bevétel. Előnye viszont még, hogy így nem leszek lekötve, azaz más cégekhez is tudok szerződni, akár párhuzamosan is.
Lehet, hogy emiatt csinálunk egy céget, mert adózásilag is jobban jönnénk ki úgy. :)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Drukkolunk Apóca, hogy sok projekted legyen!

Taskóék

Névtelen írta...

Nem féltelek Márk, biztos vagyok benne, hogy jól jössz ki ebből is.

Üdv.:

Lacus

Gergo Bacskai írta...

Hi,

A piac valtozik, ez egyertelmu. A kereletet/kinalat be fog allni. Szoval ha az ember berrugalmatlan lesz akkor nem fog munkat talani, szerintem leljebb kell menni a fizetesi igenyekkel es akkor tuti, hogy lesz allasa.

A projektezes jo, de ugyanugy megvan az elonye/hatranya mint az allandonak. Amit latok, hogy lassan de biztosan kevessebbet tudunk kerni a tudasunkert :(.
De az olaj is megy le, az alberlet dijak is ... stb.

Szoval ha projektet talasz majd ugyanannyiert az tok jo, de ha kevesebbet kersz az biztosabb.

Szumma nem kell megijedni...

...azta de jot okoskodtam :)

UDV
Gergo

Névtelen írta...

Nyugi Márk, biztos vagyok, hogy találsz munkát. Átvészeltetek már nehezebb helyzeteket is.....

Szorítok!

Ági, Neked meg jobbulást, vigyázzatok Magatokra. (Vegyél egy sisakot, tudod amit az amerikai focisták hordanak. Fogvédővel..)

:-)

Üdv,
Joe

JuditAu írta...

Én nem aggódom értetek, biztos vagyok benne, hogy nem marad Márk meló nélkül. ;)

Névtelen írta...

Nagyon erdekes, koszonom