2008. december 15., hétfő

Fogas kérdés

Úgy 2,5 hete egyik este Milu véletlenül, de iszonyatosan fogon fejelt. Az egyik felső, egyes fogamat találta telibe, és baromira fájt. Rögtön mentem megnézni, nem tört-e el, de még csak nem is vérzett, semmi baja nem lett. Pár perc múlva elmúlt a fájdalom, utána még pár napig esténként lüktetett egy kicsit, aztán teljesen elmúlt.
Rá kerek 2 hétre azonban kezdett érzékeny lenni ugyanaz a fogam harapásra, majd lüktetni és fájni kezdett. Nem múlt el, úgyhogy másnap este már inkább felhívtam a fogorvosomat Mo-n. Azt mondta, hogy a nagy ütés hatására sajnos megszakadhatott a fogban az ideg, ez nagyon gyakori, vagy ami még rosszabb, az is lehet, hogy maga a gyökér eltört. Röntgen kellene, meg érzéspróba; érintsek hozzá egy jégkockát és ha nem érzem, az nagy baj, akkor a fog elkezdett elhalni és gyökérkezelni kell. Kipróbáltam, és rögtön kaptam egy szívrohamot; nem éreztem a jégkockát :o((

Másnap, péntek reggel első dolgom volt fogorvost keresni. (ami eleve szívás, nem véletlenül rakatja rendbe mindenki a fogait még otthon. A fogorvos itt kőkeményen fizetős, magánúton megy, a medicare ebből semmit nem térít)
Első körben elsétáltunk Miluval az egy utcával alattunk lévő, nagyon szimpi fog-klinikára, ahol vagy 6 fogorvos is rendel. Bementünk, és megkérdeztem a recepcióslányt, hogy mi a legközelebbi időpont, mindegy melyik dokihoz. Azt mondja, jövő hét péntek. Hú, mondom, az nagyon sokára van, már most is fájdalomcsillapítókon élek, fáj a fogam, megsérült mert a fiam lefejelt, valami korábbi időpont kellene. Nagyon sajnálja, de ez a legkorábbi, amit tud adni, esetleg adjam meg a nevem és a számom, és ha valaki lemondja valamikor a következő hét folyamán, akkor értesít. Megadtam. (a váró egyébként teljesen tele volt, tényleg nagy volt a pörgés)

Hazamentünk, és elkezdtem telefonálni. A nap folyamán összesen 12 (!) fogászati rendelőt hívtam fel Berwickben, Narre Warrenben és Beaconsfield-ben, és rá kellett jönnöm, hogy annak a jövő pénteki időpontnak nagyon kellett volna örülnöm. Minden asszisztens mosolyogva, nagyon kedvesen tudott volna időpontot adni január 6. és január 26. között, mindössze egy volt, aki "már" december 22-re is tudott volna. Mindnek elmondtam, hogy nekem fáj a fogam, lehetetlenség addig kibírnom, de csak sajnálták, karácsonyi szezon, teljesen tele vannak. Egy asszisztensnek aztán mégis megesett rajtam a szíve, és azt mondta, hétfőre megpróbál betenni, de nem tudja biztosra ígérni. Megadtam a számom, aztán délután, amikor már kezdtem nekikereseredni, hívott is, hogy sikerült, mehetek hétfőn 11-re.
Szuper. Akkor már csak a hétvégét kell kibírnom (mert szombat-vasárnap szinte egyetlen fogorvos sem dolgozik, csak hétfőtől péntekig). Szedtem szépen a fájdalomcsillapítókat és tűrtem az egyre nagyobb fájdalmat. Szombat reggelre mégis eljutottam oda, hogy mindenképp keresek valami Emergency-t, csak van valami megoldás. A neten aztán találtam 2 olyan fogászatot, ahol fel volt tüntetve, hogy "after hours emergency" szolgáltatásuk is van, az egyiknél nem volt ár írva, a másiknál 95 dollár extra pénzt számoltak fel érte (plusz persze a kezelés költsége). Az egyik szám rögzítőre futott, a másikon viszont felvették, szombaton! Hurrá. Mondom az asszisztensnek, hogy a legközelebbi időpont felől érdeklődnék. Azt mondja, jövő hét péntek! Kérdem én, hogyhogy, ez a szám, amit hívtam, direkt "after hours emergency"-re volt megadva, extra fee-ért, nekem fáj a fogam, mostanra kellene időpont. A válasz: igen, valóban dolgoznak ma, de teljesen tele vannak, tényleg sajnálja, de nem tud mit tenni. Ó vazze, hát ezt nem hiszem el.

Megkérdeztem olyanokat, akik már régebbóta itt élnek, és azt mondták, ez sajnos itt tényleg így működik. Mindegy, gondoltam, végülis már csak másfél napot kell kibírnom. Éjjel viszont összesen talán ha 3 órát sikerült aludnom, annyira fájt, és már rég nem használtak a sima fájdalomcsillapítók. Emellett reggelre (vasárnap) a gyulladástól bedagadt felül a szám és az arcom bal fele, egészen a szemem aljáig. Egészen nyilvánvaló volt, hogy valamit tenni kell, még egy napot már egész biztosan nem bírok ki. Tovább vadásztam a neten fogászati ügyeleteket, és nagy nehezen találtam is egy-kettőt, de nem jártam sikerrel, fel sem vették a telefont. A keresést természetesen már egész Melbourne területére kiterjesztettem, akárhová elmentem volna, csak csináljon valaki valamit. Végül Box Hill-ben (tőlünk kb. 40 perc autóút) egy többnyire esztétikai fogászat fogorvosa felvette a telefont. Mondtam neki, hogy sürgős fogorvosi kezelésre van szükségem. Válasz: vasárnap nem végeznek fogászati kezelést (annak ellenére, hogy a honlapjukon ott van a vasárnapi nyitvatartás), mi a panaszom. Elmondtam neki mindent, szépen sorban. Szerintem a feldagadt fejem említése hathatott, mert végül nagy nehezen azt mondta, na jó, legyek ott 10 percen belül és megnézi. Mondtam, hogy legyen fél óra inkább, mert elég messze lakunk. Rendben.

Amikor megérkeztünk, az asszisztens, egy idősebb ázsiai férfi már ott volt. Na az ő angoljából nem sokat értettem, és az sem sokat segített, hogy orvosi maszkon keresztül beszélt hozzám. Egy percre rá a doki is befutott, egy fiatal ázsiai srác (csak miattam jött be egyébként a rendelőbe). Megnézte a fogam, megállapította, hogy egyértelmű a gyulladás. Csinált egy röntgent a fogamról, aztán megmutatta nekem is és elmagyarázta (őt nagyon jól lehetett érteni maszkon keresztül is), hol van a baj, hol a gyulladás stb, sőt, egy fogorvosi ábrán is megmutogatta ugyanezt, hogy mi történt a fogammal, miért fáj.
Azt mondta - amit az én dokim is telefonon keresztül -, hogy a fogam természetesen megmarad (még jó), de az ideget sajnos ki kell szedni, ez elkerülhetetlen, de legalább törés és csonthiány nincs a gyökérben. Az asszisztens jelezte, hogy ez összesen 400 dolláromba fog kerülni.
Ez van, abban az állapotban akkor is kénytelen lettem volna megcsináltatani, ha duplaannyit mond. A doki kiszedte az ideget, a gyulladás mértékén a fog feltárásakor pedig maguk is meglepődtek; mondogatták is, hogy ez aztán baromira fájhatott, hát ez tényleg emergency. A fogamat le sem tudta zárni, ha elvonul a gyulladás, majd vissza kell még mennem.
Emellett felírt kétféle antibiotikumot, mindkettőből 3 x 2-t, meg egy erős fájdalomcsillapítót (azt csak alkalomadtán persze). Amikor kiváltottuk a gyógyszereket (plusz 40 dollárért, de itt már számított a medicare kártya), a gyógyszerész külön kijött hátulról, hogy egész biztos jól írta-e fel az orvos az adagolást, mert a felnőttek adagja 3 x 1, ő dupla adagot egészen biztos nem merne tovább szedni 2 napnál, az annyira brutális, pláne mindkettőből.
Végül csak 3 x 1-ben kezdtem őket szedni (a dobozon is annyi van, és így is épp elég gáz ez a szervezetemnek), és már másnapra rohamos javulás volt; végigaludtam az éjszakát, a fájdalom teljesen elmúlt, a duzzanat is szépen lement (nyomásra még fáj, de hát nem nyomogatom), szóval nagyjából már minden újra a régi.

A kérdésem az lenne a régebb óta itt élő, fogászati témában tapasztaltabb melbourne-iekhez, (ill. más államban élőkhöz is) hogy ez itt tényleg így működik?? Itt mindeki csak megelőz, vagy mi? Oké, hogy fizetős, de itt nincsenek állandó ügyeletek, ahová nem is kell bejelentkezni, csak bemegyek és fogadnak? Lyukas fogam nincs, otthon jártam én is rendszeresen kontrollra - ez simán egy hülye baleset volt, ami viszont azonnali ellátást igényelt volna. Otthon rögtön tudtam volna, hová forduljak, itt ugye kevésbé.
Ezen kívül a magánbiztosításokról kérdeznék még, hol érdemes kötni, egyáltalán érdemes-e, pro és kontra vélemények...
Köszi előre is mindenkinek!

10 megjegyzés:

krisz írta...

A fogaszati ugyelet kerdes engem is erdekel, pont olyan tema, ami sajnos barkivel megeshet, es magam se tudom ketev ittlet utan a valaszt ra.

A biztosito tema megint erdekes valasztas. Itt van egy jo kis osszefoglalo oldal rola: http://www.privatehealth.com.au/
Ket nagy biztosito van amugy, a medibank es a hba, es par kisebb. Hogy melyik a jobb, nehez megmondani. Marcsak azert is mert fugg attol, hogy mire szeretnel extra "fedezetet" kotni.
Es hogy megeri-e? Hmm, olyan ez mint a piggy bank vs bank szerintem: havonta beteszed a penzt es mikor szukseg van ra hasznalod. Valaki szerint ehhez nem kell biztosito, mert jo a sima piggy bank, valaki szerint meg jobb ha van biztosito, mert akkor havonta biztosan beteszed es hasznalod mikor szukseg van ra.
Nekunk van biztositasunk, tobb indok szolt mellette: meg gyerekvallalas elott vagyunk, igy a szulesnel jol johet a maganbiztositas, allando szemeszeti ellatasra szorulok, es hat a fogaszat...es akkor nem emlitem az elore nem lathato dolgokat...Persze anyagilag lehet ugyanott lennek, ha egy piggybankbe dobalnam a havi dijat es kivennem belole mikor kell, de mi nem azok vagyunk akik ezt megtennek havonta...Igy viszont amikor szukseg van a biztositasunkra, akkor van mihez nyulni. Pl fogaszat eseten evente ket szures ingyenes, amugy meg a kezeles 80%at teriti x osszegig, vagy nekem a kontaktlencseim evente 80%ban a a biztosito altal van fizetve, vagy ha holnap eltorom a labamat, akkor nem kell azon aggodnom, hogy kijon egy 500$-os gipszelesi szamla es akkor a honap fennmarado reszeben osszehuzzuk a nadragszijat, mert tudom, hogy a biztosito fogja fedezni egy reszet. Szoval mi igy gondolkodtunk, mikor a biztositas mellett dontottunk.

krisz írta...

Amugy olyan ez kicsit mint az auto biztositasa, hogy megeri-e? Lehet hogy eveken at csak fizeted a biztositast, de balesetmentesen kozlekedel, de az is lehet hogy holnap beletolatsz egy autoba es akkor bizony szukseg van egy adag megtakaritasra...

Agi írta...

Nagyon köszi Krisz, meg fogom nézni a linket! Még egyáltalán nem mélyedtem el a témában, ezt a piggy bank-et is most hallom először.
A 80%-os térítés nagyon jól hangzik; nekem olyat ajánlottak, ami havi 200 dollár körüli összeg lett volna (a családra), és valami alig több, mint 40%-ot térít...
Ha lesz egy kis időm, utánanézek.

Agi írta...

Viszont a sima kórházi ellátásról már van tapasztalatom (sajna), legutóbb 4 órát töltöttem a Berwick-i kórház Emergency-jén. Pusztán medicare-re, teljesen ingyenesen olyan ellátást és odafigyelést kaptam, hogy komolyan elgondolkodtam, a privát betegek vajon mivel kaphatnak ennél többet.
Persze a szülés az más, ha az embernek egyéb igényei is vannak.

krisz írta...

Igen, azt hiszem normal korhazi ellatas es privat korhazi ellatas kozott nincs akkora szakadek itt, mint Mo-n.
Viszont ismet sajat pelda: januarban mennem kell egy vizsgalatra, ami fel napos korhazi tartozkodast igenyel. Kozkorhazba is mehettem volna, de akkor marciusban van idopont, es akkor is az aneszteziologiat zsebbol kellett volna fizetni, mert azt nem fedezi a medicare. Igy viszont biztositassal megyek privat helyre, ahol a korhazi tartozkodas 100%at fedezik, es ugye nem kell marciusig varnom.
Vannak pro es kontra velemenyek, mi is nehezen dontottuk el, hogy jo-e, kell-e biztositas. :)

Névtelen írta...

hát igen ez a külömseg a két ország között bebe

Barus írta...

Szia,
hat ez itt tenyleg igy mukodik!
Szerencsere miota mi itt vagyunk nem volt szukseg fogaszati ugyelet keresesere, de szerintem nem is talaltunk volna. Nekunk Medibank private biztositasunk van, es meg vagyunk vele elegedve, bar havonta kb $220-ba kerul a csaladnak, de eves 2 X ingyenes check up van a fogasszal, es ha valami munkat csinal akkor is kb 70-80%-ot a Medibank visszaad. Van egy osszefoglalo/osszehasonlito weboldal, a www.iselect.com.au, ahol privat biztositokat hasonlithatsz ossze aszerint hogy neked mire van szukseged.
Sok sikert!

Névtelen írta...

En csak ajanlani tudom a maganbiztositast. Egyreszt mert kotelezo, masreszt komolyan zsebbe kell nyulni ha olyan tortenik, amire nem szamitasz. A kotelezot azert irom, mert x (nem vagyok most biztos benne, hogy az idei adoevben mennyi, 2 eve 50.000)AUD eves fizetes felett annyival megugrik a Medicare-re fizetendo osszeg, hogy fedezted is a maganbiztositast. En sajnos tobbszor vettem igenybe, egy lepcsozos-hegyes terepen vegrehajtott mentos akcio 3000 AUD-ba kerult volna, Aginak a hetedik honap vegen korhazban toltott hetvegeje asszem 1400 AUD lett volna, es nekem meg volt egy vakbelmutetem is. Bar lehet, hogy engem nem szeretnek a Medibanknal...
Kropi

Névtelen írta...

Ez itt errefelé sajnos tényleg így működik...ami nagyon szomorú és kellemetlen tud lenni..

annyit tudok még ajánlani a magánbiztosítók oldalán hogy van olyan ahol fenntartanak egy segélyvonalat. Ezt fel lehet hívni (mint az utasbiztosításnál) elmondod mi baj és ajánlanak orvost - aki velük szerződött. Ez főleg akkor jó ha nincs helyismerete az embernek (pl nekem).

ha jól tudom QLD-ben is van egy állami szolgáltatás (telefonszám 13 HEALTH ) amit fel lehet hívni és itt is tudnak orvost vagy pl átmeneti kezelés tanácsolni. Ilyen szolgáltatás Angliában is van http://www.nhsdirect.nhs.uk/help/index.aspx - de NSWben pl nincs....

vargak, Sydney

Névtelen írta...

Elmerulve olvasom az egesz blogot. Nagyon jo, hogy leirjatok a tapasztalataitokat. En Sydney-ben elek 2 eve. A kerdesre terve: a ferjem par honapja mondta vissza a magan betegbiztositasat - amiert 700 dollart fizetett evente - , mert azt mondta,hogy az semmifele plusszal nem jart, csupan az elozo kormany kotelezett mindenkit maganbiztositas megkotesere akinek a fizetese meghaladott egy bizonyos osszeget. Az egyetlen dolog amit a maganbiztosito nyujtott volna szamara az az,hogy ha korhazba kerul,akkor megvalaszthatja az orvosat...meg o aki itt el gyerekkora ota, sem ismer orvosokat minden teruleten... szoval ahogy az uj kormany jott es eltoroltek ezt a rendeletet, mi lemondtunk a biztositasrol. Nekem is csak medicare-em van. En sem tudnek Ausztraliarol negativ dolgokat mondani, csak egyetlenegyet: az a fogaszat ill. a fogorvos akinel mi jartunk... nemhogy nem volt a helyzet magaslatan,de amit lehetett meg el is rontott... es az arak a csillagos egben jarnak.
A ferjemnek egy korona
- tobb fogorvost is megkerdezve - 2500-3000 dollarba kerulne. Egy fogpotlas = implant az kb. 4500 dollar (otthon ez 1000 dollar).
Nyarankent megyunk haza es az otthoni fogorvosom probalja rendbehozni, ami itt nem sikerult.
Most olvasom tovabb a blogotokat.
Koszonet erte: Perchy Nelli