2008. november 27., csütörtök

Az ausztrál jogsi

A neten elérhető információ, hogy mely országok jogosítványait lehet egy az egyben becserélni ausztrálra - a magyar sajnos véletlenül sincs köztük, úgyhogy magyar jogosítvánnyal, állandó lakosi vízummal csak 3 hónapig lehet vezetni. Az ausztrál jogsihoz mindenből újra le kell vizsgázni, ami Victoria államban először egy Learner Permit tesztet, aztán egy Hazard tesztet (ősrégi monitoron megy egy szar minőségű film és kattintgatni kell az egérrel amikor fékeznél stb.) majd egy gyakorlati vizsgát jelent.

Mivel Márk elég sokat dolgozik, eddig egyáltalán nem ért rá ilyenekkel foglalkozni. Az idő azonban egyre inkább sürgetett, úgyhogy két hete egyik nap később ment be dolgozni és a dandenongi VicRoads ügyfélszolgálaton kezdett. Megkérdezte, mi a legközelebbi időpont a tesztre és rögtön másnapra kapott is... 6 napra rá jelentkezett be a Hazard tesztre és hirtelen felindulásból aznapra jelentett be engem is a Learner Permit tesztre (mondván, így felváltva tudunk addig vigyázni Milura)
Aznap este valami f9 körül ért haza a munkából; fürdetés, egyebek, úgyhogy olyan 4-5 teszt gyakorlására maradt csak ideje a másnap reggeli vizsga előtt. Sima feleletválasztós teszt (a,b,c,); összesen 320-féle kérdés van, ebből 32-t tesznek fel a vizsgán, és ennyi van a neten bárki számára szabadon elérhető gyakorló tesztekben is, amiket véletlenszerűen generál a program - értelemszerűen minél többet gyakorol valaki, annál valószínűbb, hogy egyre több kérdés lesz ismerős. (a vizsgán csont ugyanezek a kérdések vannak, még a képek is ugyanezek!)
78%-tól adják meg, és a 32 kérdésre 45 perc áll rendelkezésre. Márk negyed órán belül végzett, és a helyi KRESZ könyv elolvasása nélkül is 100%-os eredményt ért el.

Mégis, hogy mennyire komoly ez a KRESZ vizsga, szerintem az én példám mutatja a legjobban. Nekem ugyanis nincs jogsim. Nemhogy ausztrál, magyar se. Soha nem is volt. Felkészítő tanfolyamon sem voltam soha. Az elmúlt években azért nyilván utasként is ragadtak rám közlekedési szabályok, ismerem a táblákat, elsőbbségadási szabályokat, alapvető dolgokat; de KRESZ könyvet konkrétan még nem fogtam a kezemben.
A vizsgára kemény 6 napom volt felkészülni, amiből az utolsó 4-et dögrováson töltöttem, így a felkészülés végül összesen nem lett 3 óránál több (és akkor is csak az internetes teszteket nézegettem)
Mindezek fényében, múlt hét kedden 9:05-kor kezdtem a vizsgát és kerek 11 perc múlva már a pultnál vártam az eredményt - 100%-os lett.
Nem, nem én vagyok ilyen okos-ügyes, istenadta tehetség, hanem maga a vizsga ennyire egyszerű. Mondanám, hogy angolul kell tudni hozzá, de még csak ez sem igaz, ugyanis a vizsga 20 nyelven elérhető (pl. olasz, német, spanyol, görög, török, orosz, szerb, román stb.; a magyar épp nincs közte), de lehet tolmácsot is igényelni, ingyen és bérmentve.
Szerintem ha valakinek van olyanja, amit köznyelven úgy hívnak, hogy "józan paraszti ész", akkor ezen megbukni nem lehet. Ha meg még jogosítványa, vezetési tapasztalata is van az illetőnek, és gyakorolt is a vizsgára, akkor szerintem az a művészet, ha nem 100% az eredmény.
Vannak persze ausztrál sajátosságok, amiket célszerű tudni, de nem ezekkel van teleszórva a feladatsor, hanem logikusan kikövetkeztethető kérdésekkel.
Néhány példa a kérdések jellegére (nem szó szerint, és nem sorrendben vannak a válaszok, csak emlékezetből írom):
a vezetés egyik igazi kihívása: a.) vezetés közben beállítani a rádiót, b.) a kerekeidet a megfelelő nyomás alatt tartani, c.) rossz minőségű úton is biztonságosan vezetni.
Vagy: az úton előtted lovak jelennek meg, mit teszel? a.) ugyanúgy haladsz tovább és áthajtasz közöttük, b.) nyomod a dudát, hogy húzzanak az utadból, c.) lassítasz, esetleg meg is állsz, hogy elkerüld az ütközést. (ugyanez a kérdés van farmállatosban is)
Vagy: az ábrán az előtted haladó kamion balra kanyarodáshoz készül, rajta a "do not overtake turning vehicle" tábla. A kérdés az, hogy mit teszel? a.) most megelőzöd b.) dudálsz a kamionsofőrnek, hogy tudja, mögötte vagy c.) a kamion mögött maradsz, és hagysz neki helyet a forduláshoz.
És így tovább a végtelenségig, telis-tele igazi gyöngyszemekkel.

A VicRoads-os ügyintéző lány állati kedves, nevetgélős volt végig, mintha nem is hivatalban lettem volna. Amikor bejelentkeztem, még azt is mondta, hogy Milu nagyon cuki és szívesen vigyázna rá amíg vizsgázom, csak hát túl sokan állnak mögöttem a sorban. A sorok egyébként gyorsan haladtak, sok ügyintéző dolgozott, és egyik fél részéről sem láttam egyetlen morcos, türelmetlen arcot sem.
A sikeres vizsga után rögtön lefényképeztek, és 2, azaz kettő perc múlva a kezemben volt a "Learner Permit"-em; egy műanyag kártya fotóval, címmel, születési adattal, érvényességgel (10 év!). Vettem még 2 db "L" (learner) táblát és már mentem is. Összesen fél óránál többet nem töltöttem a VicRoadsnál, és kezemben volt az "elő-jogsi", amivel akár azonnal kormány mögé ülhetek, amennyiben kiteszem az L betűt az autóra és ül mellettem egy "supervisor", egy olyan személy, akinek van jogsija és tud engem tanítgatni. Ugyanis nem kötelező oktatóra költeni, nyugodtan tanulhatok bárkitől, akár a férjemtől is, ha nekem úgy jobb. Annyi megkötés van, hogy ha 21 év alatt lennék, akkor min. 120 órát kellene vezetnem felügyelettel (ebből min. 10 órát éjszaka), amit egy naplóban (Learner Log Book) kell vezetni, benne a felügyelő vezetők jogosítványszámai és aláírásai, amik igazolják, hogy én tényleg vezettem akkor és ott. 21 év fölöttieknél nem kell igazolni semmit, tökmindegy, hogy jutok el a gyakorlat megszerzéséig.

21 év alattiaknak min. 12 hónapnak kell eltelnie, mire mehetnek Hazard tesztre és gyakorlati vizsgára a "probationary" (P) jogsiért, 21 és 25 év közöttieknek min. 6 hónap, 25 év fölöttieknek min. 3 hónap. Ha megvan a P jogsim, onnantól számítva minimum 3 év, mire teljes értékű jogosítványt kapok. Addig ki kell majd tennem egy zöld, P betűs táblát a kocsira elöl-hátul, (21 év alattiaknak 1 évig még piros P-s tábla is van), nem lehet semmi alkohol a véremben (full jogsisoknak ugyanis lehet egy kevés), nem használhatom a mobilom vezetés közben, nem vezethetek nagy teljesítményű (sport)autót, ill. ha automatára vizsgáztam, akkor csak azt vezethetek.
Azt hiszem, a 120 óra leigazolásának módja eléggé jól érzékelteti a "bizalom" szó jelentését errefelé, másrészt a jogsiszerzés menete ad némi képet az itteni közlekedési morálról, hogy itt mazsolaként egy laza kresz teszt kitöltése után már az utcán gyakorolhatok, igazi oktató, dupla fékes kocsi és tanpálya nélkül.

Márk azóta túl van a hazard teszten is (na az gáz, videójáték-függők előnyben. Még az oktatók szerint is teljesen értelmetlen, QLD-ben nincs is, remélhetőleg itt is hamarosan eltörlik), hétfőn pedig megvolt a gyakorlati vizsgája, kb. 50 perc vezetés, amit hibátlanul teljesített (hétvégén vett 2 órát oktatótól, egy jó fej indiai sráctól, aki elmondta, mikre ügyeljen különösen) A vizsga után pedig azonnal kézhez kapta a vadiúj, teljes értékű ausztrál jogsiját, 10 éves érvényességgel (ez utóbbi választható, és pénztárcától függ)

11 nap alatt jutott el az ausztrál jogsihoz, és minden vizsgát egy helyen, a Dandenongi VicRoads-nál tett le.
Időpont volt bőven (de ha épp nem lett volna, akkor át lehet menni egy másik VicRoadshoz, ahol van), úgyhogy az ausztrál jogsit - a mi tapasztalatunk alapján - alig pár nap/hét alatt is meg lehet szerezni. Ha valamiből meg is vágnak, akár már 1-2 nap múlva újra lehet próbálni, a több hónapos várakozási idő csak legenda.
Ugyanezt tapasztalom egyébként az orvosnál is; időpontot kell kérni, de akármikor odatelefonáltam, mindig rögtön aznapra is tudtak volna adni.
Továbbra is azt látjuk, hogy itt gördülékenyen, egyszerűen működik minden, eddig legalábbis semmi gondunk nem volt még, a hivatalokban sem.
Egyedül a TV antenna felszerelése jelentett több hetes késedelmet, de azt betudom a tulajdonosváltásnak (korábban írtam, hogy egy befektető megvette a házat amit bérlünk)

Vagy másfél hete megérkezett Melbourne-be a szállítmányunk is, de még mindig a vámon van. Kiderült, hogy a késedelem oka az, hogy az egyik tétellel gond van, méghozzá a grill fűszerkeverékkel, amiből vagy 15 zacskót hoztunk ismerőseink kérésére. Nem szerepeltek rajta érthető formában az összetevők, úgyhogy választhattunk, hogy vagy kérünk Magyarországról, a gyártótól egy hivatalos papírt az összetevőkről angol nyelven (és addig tovább dekkol az egész szállítmány), vagy megsemmisítik. Gondolom sejthető, hogy ez utóbbit választottuk. Jövő héten ki is hozzák a cuccainkat, még egyeztetünk, hogy pontosan mikor.

Az idő egyre jobb, múlt héten gyakran esett, de mostanában már ismét olyan 25 fokok vannak, napsütéssel. Talán az egyetlen egyébként, amit még nem tudtam megszokni, az a melbourne-i szélsőséges időjárás. Tényleg igaz, hogy itt egyetlen nap alatt akár mind a 4 évszak előfordulhat. Többször volt, hogy gyönyörűen sütött a nap, felöltöztettem Milut a játszóterezéshez, és mire kiléptem az ajtón, már szakadt az eső. És ugyanez akár 2-3x is egyetlen nap. Egyik reggel épp Zsu barátnőmmel skype-oltam, és amikor elkezdtük, nagyon sötét, borult volt az ég, nem sokkal később pedig már iszonyatosan zuhogott. El is könyveltem magamban, hogy aznapra lőttek a szabadtéri programoknak, de a beszélgetés végére nemhogy elállt az eső és kivilágosodott, hanem ragyogó napsütés lett. Ez ki is tartott úgy egy órát is, aztán hirtelen jégeső (!!) esett... És bármikor lehet, hogy egyik nap 34 fok van, másnap már csak 23. Vagy akár 11.

Amikor épp nem esik az eső, (és Márk még sötétedés előtt hazaér) mindig sétálni megyünk esténként, csak mi hárman, és ekkor beszéljük meg a napunkat is, meg felfedezünk, házakat nézegetünk, tervezgetünk. Imádom ezeket a sétákat :o) Milu is szépen fejlődik, egyre több dolgot mond, egyre ügyesebben fejezi ki magát és egyre nyitottabb. Továbbra is játszóházazunk Annamariékkal, néha a barátnőivel is, meg persze kettesben Miluval is, tegnap például uszodában is voltunk. Milu teljesen odáig volt, végig pancsolt, csúszdázott, állatira élvezte, végig fülig ért a szája :o)

Új fotók (Milu, tengerpart, uszoda, játszóház, kutyakiállítás) itt találhatóak.

8 megjegyzés:

krisz írta...

Vagy te vagy szerencses, vagy en nyulok mindig bele a dolgokba, de en is pont ket hete kezdtem el a jogsiszerzest. Ket vizsgakozponttol kertem idopontot (Oakleigh es Frankston) es igy a hazard testre a legkorabbi datum dec eleje volt, a vezetes tesztre viszont februar 16!...Szoval nem mindenhol igaz az, hogy azonnal van hely...
Ugyanigy jartam a dokival is, az egyik hires magyar dokihoz 6 het mulvara kaptam idopontot csak...Azota mast kerestem, de altalaban igy is 5-7 napon belulre kapok csak idopontokat, kiveve ha eljatszom a "hattyu halalat".
Biztos a mi kornyekunk ilyen busy...

Névtelen írta...

Hellóka!
Először is gratula jogsikhoz, tök ügyik vagytok! Most esett csak le, hogy itt Írhonban is pontosan ugyanez az L betűs josiszerzős rendszer van, pikk-pakk megkapják és bátran ki is mennek vezetni, simán! Na persze, hát ezért (is) fogadják el csukott szemmel a jogsikjukat.
A játszóházak is eléggé ugyanezen rendszeren alapulnak, pont így néznek ki, gondolom mindenhol a világban és naná, hogy elkerítik a toddler részt a többitől. Még csak az kéne, hogy ne! Itt nem ilyen szélsőséges az időjárás, hanem összességében mindig sz@r :-) Akkor lehet, hogy inkább maradunk? :-))))
Pusz
Ági

Agi írta...

Szia Krisz,
Nálunk meg az volt, hogy Márk ugyan hétfőn vizsgázott végül, de akár előző hét péntekre is lett volna hely, csak az még rosszabb időpontban volt, azért választotta inkább a hétfő 10.20-at.
Ha valakinek sürgős a jogsi, ezek szerint tényleg érdemesebb inkább a külsőbb kerületekben is körülnézni, megkérdezni például a dandenongi központot..
Sok sikert! :o)
Ági

Agi írta...

Köszi Ági :o)
Az időjárásról: ma például gyönyörű idő volt, ezerrel sütött a nap, sehol egy felhő; majd' megsültem egy farmerben és egy rövid ujjú felsőben. Aztán szinte minden átmenet nélkül olyan erővel csapott le egy vihar, úgy szakadt az eső, hogy csak lestem...
De Brisbane sokkal kiszámíthatóbb, ne aggódj :o)

Névtelen írta...

Sziasztok,
minden nap idekattintok es nagy orom, ha irtok, elvezet olvasni es szinte hihetetlen az az ausztral elet. :)
A ricsis kepert pedig kulon koszi :)
meggyes

Névtelen írta...

Szia Ági!

Gratulálok.
Egyre jobban tetszik ez az AUSZTRÁLIA.
Remélem jővő nyáron már kintről én is ilyen szépeket írok Cairnsből.
Zsóka

Unknown írta...

Adj hálát Istennek, hogy ilyen simán ment nektek a jogsi szerzés! A kressz simán ment, de a gyakorlati vizsga annál nehezebben. A férjem nek 5. alkalomra sikerült csak, úgy hogy közben 2-3 heti különbséggel kapott csak újabb és újabb időpontokat. Amúgy 20 éve vezet, baleset nélkül és ebből 9 hónapja Sydneyben napi 100-150 km-t a városban. Szóval gyakorlata megvolt, mégsem engedték át mindenféle mondvacsinált hibák miatt. Már ott tartott az ügyünk, hogy ha 5x-re sem megy át, elveszíti a munkahelyét. Szóval kész kegyelem volt, hogy végül sikerült. S ahogy hallottam ez nem egyedi eset jogsi ügyben. Így még egyszer gratulálok és balesetmentes vezetést kívánok.
Zsuzsi

Mark írta...

Szia Susane,

Sajnálom, hogy így jártatok.
Oktatótól vett órát a férjed? Mi azt a tippet kaptuk, hogy akkor tuti meglesz elsőre, ha legalább egy órát veszek oktatótól, akivel nagy eséllyel a leendő vizsgaútvonalon autózunk, lehet tőle kérdezni, valamint el is mondja, mikre kell figyelnem majd a vizsgán - az ismerőseink, akik így tettek, mind le is vizsgáztak elsőre. 20 éve vezetek balesetmentesen, Ausztráliában majdnem 3 hónapja és több, mint 5000 Km-t vezettem itt. Szerintem annyi a vizsga titka, hogy az alatt az 50 perc alatt erősen kell koncentráli azokra, amikre előtte az oktató külön felhívja a figyelmet (csak egy példa az én esetemből: én például tenyérrel kormányzom, ezt szoktam meg, most külön felhívta az oktató a figyelmemet arra, hogy két kézzel, 10 óra 10 percnél fogjam a kormányt és két kézzel tekerjem, amikor kanyarodok, illetve 15 másodpercenként csekkoljam mindhárom tükröt, stb.), 50-es táblánál nem árt ha inkább 47-tel mész (ha átléped a sebességhatárt, azonnal megbuktatnak), gyakrabban körbenézel, mint amennyit alapból körbenéznél, gyakrabban használod a tükröket, a megfelelő ideig indexelsz stb. Szerintem általában ezek szoktak lenni a mondva csinált hibák, de figyelembe kell venni, hogy ez egy másik ország, adott esetben teljesen eltérő szokásokkal. Nem szabad a rutint követni, legalább addig, amíg az ember vizsgázik.
Elég mogorva vizsgáztatót fogtam ki, és jó alaposan meg is dolgoztatott, ettől függetlenül a végén azt mondta, hogy nem talált hibát a vezetésemben.

Udv,
Márk