2008. május 21., szerda

Nyíregyházi Állatpark

Igen, tudom, nagyon eltűntünk az utóbbi időben. Vízummal kapcsolatban persze semmi előrelépés nincs - épp holnap lesz kerek 9 hónapja, hogy beadtuk a kérelmet.


Szerencsére májusban valahogy gyorsabban telt az idő, sok programunk volt, alig voltunk itthon.
Május elején például, a hosszú hétvégén, barátaink invitálására elmentünk megnézni a Nyíregyházi Állatparkot.
A Budapesti Állatkertet persze jól ismerjük, gyakran megyünk és szeretek ott lenni; szeretem, hogy történelme van, szeretem ahogy az élővilág megóvására tanít (és egyre szebb, nagyon szépen csinálgatják). Még talán párszor voltunk a veszprémiben, meg a budakeszi vadasparkban még sok-sok évvel ezelőtt, és egyik sem volt maradandó élmény, sokkal inkább a "semmi extra" kategória.
Őszintén szólva a Nyíregyházitól sem vártunk többet, de úgy voltunk vele, Milunak biztos fog tetszeni, meg a társaság is jó... naná, hogy megyünk! Megérkezvén aztán volt nagy meglepi, ugyanis ezerszer jobb és szebb a park, mint amire számítottunk. 30 hektár a park területe, többszáz állatfaj többezer példányának ad otthont. Sok olyan fajjal büszkélkedhetnek (sőt, sok kuriózumnak számító szaporulattal is), amik még a budapestiben sincsenek (pl. afrikai elefántok, fehér tigrisek stb.)
A park akkora, hogy a hétvége alatt nem is tudtunk megnézni mindent (persze ehhez Milu nagyban hozzásegített: a park területén található minividámparkban jelentős időt el kellett töltenünk :o)

Csak a legjobbakat tudom mondani, elismerésem a munkájukhoz; gyönyörű helyek vannak a parkban, nagyon szépen, igényesen alakítgatják és hatalmas helyük vannak az állatoknak - az embernek valahogy az az érzése, hogy nincsenek is bezárva, hanem szinte szabadon élnek.

A jegesmedve nem tőlünk 30 méterre látható valahol (ha látható egyáltalán), mindenféle kerítések és árkok mögött, hanem egyetlen üvegfal választ el tőle; ott úszkál, eszik, játszik a feszített víztükrű medencéjében, pár centire tőlünk.



Látványetetések vannak, meghatározott időpontokban, a fókáknál ez külön show-val egészül ki :o)


Szállásunk a Hotel Dzsungelben volt, ami Magyarország egyetlen állatkerten belül található szállodája. Az állatkertbe belépődíjat így nem is kellett fizetnünk, a hotel vendégeiként kedvünkre mászkálhattunk ki-be.
Köszönjük a lehetőséget Tasyéknak, felejthetetlen élmény volt. Mindenképp szeretnénk még visszamenni, és nagyon tudjuk javasolni másoknak is!
Fotók itt találhatók, sajnos nem volt mindig velem a gép, csak párat tudtam fotózni.

2 megjegyzés:

krisz írta...

Meg merem kockaztatni, hogy a Sostoi (Nyiregyhazi) vadaspark az orszag egyik legimpozansabb es leggyorsabban fejlodo allatparkja. Mint a varos szulottje, volt szerencsem vegigkiserni fejlodesuket, es bar az elmult 10 evben mar igen nagy sikereket ertek el, megis az utobbi 5 evben lettek orszagos szinten is nepszeruek. Remelem hogy Gajdos ur aldasos tevekenysege meg hosszan vegigkiseri a park fejlodeset. Legkozelebbi hazalatogatasunkkor mi is el fogunk latogatni ide, mint ahogy azt tettuk minden evben amig Mo-n laktunk.

Névtelen írta...

Mi köszönjük, hogy eljöttetek, mindig jó látni Titeket. Amióta látjuk, hogy fejlődik Milu, rájöttünk, hogy Levi nem is olyan nagy a korosztályához képest, mint ahogy gondoltuk! :)

Puszi Nektek,
tas