2008. január 21., hétfő

Kerek 5 hónap

Ennyi telt el azóta, hogy beadtuk a vízumkérelmünket.
2 évvel ezelőtt Hayiméknak összesen 6 hónapig és 16 napig tartott a teljes vízumszerzési folyamat; akkoriban kb. 3 hónap elteltével már lehetett rá számítani, hogy elküldenek orvosi vizsgálatra, bekérik az erkölcsit és leellenőrzik a munkahelyi referenciákat. A mostani process-idő sajnos már jóval hosszabb, ahogy nézem a timeline-on, mostanság akár 7-8 hónap is simán eltelhet úgy, hogy a pályázó még CO-t (case officer-t) sem kap. Na meg a legrosszabb időszakot fogtuk ki - ott most nyár van ugye, és januárban vannak a legnagyobb szabadságolások. Nagyon remélem, hogy februárban mi is CO-t kapunk végre, és akkor már kicsit gyorsabban halad az egész.
Addig is intéznénk az orvosit (unrequested), de Zoli tanácsára még várunk, mert épp mostanság fognak változni a formanyomtatványok. Tudjuk, hogy bőven ráér akár február-márciusban megcsinálni az orvosit, de szörnyű ez a csigalassú várakozás, muszáj csinálni valamit, amitől úgy érezzük, kicsit legalább közelebb kerülünk a várva várt ausztrál vízumhoz.

Többen kérdezték, hogy miért nem írok gyakrabban a blogra. Nos, az egyetlen ok az, hogy egész egyszerűen nem akarom a blogot "fölösleges" bejegyzésekkel teleszórni az itthoni mindennapjainkról.
Amikor 2006 nyarán elhatároztuk, hogy veszünk egy nagy levegőt és igenis tényleg megpróbáljuk, azonnal nekiálltunk kutatni - égtünk a vágytól, hogy minden létező információt begyűjtsünk Ausztráliáról, a kivándorlás folyamatáról, az intéznivalókról, a nehézségekről, az ausztrál életről, mindenről! Emlékszem, Hayim blogja volt az, amit először elolvastunk (ó, és még hány követte.. :o)) és őszintén szólva nagyon hálásak voltunk, hogy nem kellett többszáz oldalt kinyomtatni és kikeresgélni belőle azokat a részeket, ami minket is érint - kb. egy óra alatt lazán végig lehet olvasni, és szerintem mindenről ír, ami fontos és hasznos azoknak, akik csak most kezik (az már más kérdés, hogy most, hogy már kint van, én nagyon örülnék, ha gyakrabban tudna írni)
Amíg az ember a kivándorlás elhatározásától eljut az útlevélbe becsételt SI vízumig, akár több év is eltelhet, és közben alig történik valami. Kell persze egy csomó referencialevél, egyéb igazolások, okmányok, IELTS vizsga, orvosi vizsgálatok stb., de az egész egy nagy türelemjáték: van úgy, hogy akár hosszú hónapokig nem történik az égvilágon semmi :o(( Ez az egyetlen oka annak, hogy bár már lassan egy éve megvan a blog, ez még mindig csak a 30. bejegyzés. Annak, aki szintén kifelé készül és most kezdi az információgyűjtést, hogy miből is áll ez az egész, éppen elég lesz ezt átolvasnia (és remélem, hogy azért talál majd hasznos dolgokat - ahogy én is sokat tanultam a már kint élők blogjaiból) Ígérem, hogy ha majd felpörögnek az események és naponta történik valami fejlemény, akkor azt naponta meg is fogom írni :o)

Időközben egyébként megérdeklődtük a raklapon történő kiszállítás lehetőségeit, 2 cégtől is kértünk árajánlatot, de erről majd akkor írok konkrétabban, ha odakerülünk.

Addig is, nagyon tudok ajánlani egy szuper jó angol kiadványt: Emigrating to Australia & New Zealand. Nagyon átfogó, igényes, majdnem 200 oldalas magazin, csak ajánlani tudom mindenkinek! (például ezt az igen hasznos linket is ebben találtuk, itt mindenki kikeresheti a szakmáját és megnézheti, mennyit ér a munkaerőpiacon Ausztrália és NZ nagyvárosaiban)



Egyúttal ezzel a klippel szeretnék nagyon boldog névnapot kívánni Bácskai Áginak, Vámos Áginak, Molnár Áginak, Kangának és minden más Áginak is! :o))

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Agi,
mi is tudjuk milyen a várakozás... már 8 hónapja várunk a pr vizumra es meg nics hir :( Mar nekunk is sok konyvunk van Ausztraliarol, de amit emlitettel Emigrating to Australia & New Zealand nagyon erdekel. Megirnad hol / mennyiert vettétek (vatnisa@freemail.hu). Elore is koszonom. tovabbi szep napot!udv. Niki

Gergo Bacskai írta...

Köszi még 1x és Neked is még 1x boldog névnapot csajszi :-)
Engem is érdekelne hol szerzed be ezt a kiadványt, mert mi itt "csak" az Australia&New Zealand címűt olvassuk.
Pusz
Bácskai Ági

Névtelen írta...

Szia nem akarlak elkeseríteni de a mi papirjaink Majus óta bent figyelnek de meg nincs CO-nk.Egy barátom Márciusban adta be,és most December végén kapta a felkérést orvosira.Kitartás (nekünk is :( )

Geza Kallo Chartist and Professional Trader írta...

Hát csak végtelen türelmet kívánok én is!
Meg nagyon sok boldog névnapot!!! :)
Judit

Agi írta...

Köszönöm szépen a hozzászólásokat és a jókívánságokat! :o))
Külön köszönöm, hogy jelentkeztek olyanok, akik szintén pr vízumra várnak. A várakozási idő elég vegyes ahogy nézem; én egy olyan magyar párról biztosan tudok, akik március közepén adták be és január elején már megkapták a vízumot. Zoli azt mondta, hogy a magyarok esetében a 9-10 hónap átfutási idő az, ami reális (angoloknál feleennyi idő alatt megvan, a közel/távol-keleti országoknál viszont akár duplaannyi idő is lehet) Nagyon bízunk benne, hogy május-júniusra már nekünk is megadják...
Kitartást mindannyiunknak!!
Ági

bogdanovits írta...

És neked is sok-sok boldog névnapot. És, hogy a következő Ági nap nyáron legyen.
András