2008. január 26., szombat

Elkezdtük az orvosit!

Felkérést az orvosi vizsgálatokra persze még nem kaptunk, hiszen még ügyintézőnk sincs. A tapasztalat azonban az, hogy jelentősen gyorsíthatja az eljárást, ha egyben ott van már minden szükséges papír a paksamétánkban, amikor végre case officer elé kerül az aktánk.

Zoli szólt pár napja, hogy megtörténtek az űrlapváltozások, és azonnal át is küldte őket (az alapadatainkkal előre kitöltve).
Az első lépés az, hogy a választható orvosok listáján található 2 budapesti doki - Dr. Böröcz Zoltán és Dr. Láng István - közül kiválasszunk egyet. Nagyjából tökmindegy, kit választ az ember; de én úgy vettem észre, hogy az eddigi blogírók közül majdnem mindenki Láng dokihoz ment (Bogdanovits Ildiék novemberben részletesen le is írták a tapasztalataikat)

Mi Böröcz doktort választottuk, és tegnap fel is hívtuk. Láng doktorral ellentétben neki nincs asszisztense, mindent maga intéz (és nagyon dícsérik!) Először is elirányított bennünket HIV-tesztre, mégpedig a SOTE Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikára (1085 Bp. Mária u. 41.) Az itt végzett HIV-teszt teljesen egyenértékű az ÁNTSZ-essel (ahová a másik doki küld); nem kell attól tartani, hogy bármibe is beleköthetnek.
8-12 óráig lehet menni, persze reggel 8-kor vannak a legtöbben. Bemegy az ember az épületbe és rögtön egy teli váróba csöppen. A sorszámadagoló gép előtt áll egy alkalmazott, aki segít elirányítani. Megkérdezte, miért jöttünk, aztán mondta, hogy a szemközti lépcsőn menjünk fel, és ott a betegirányításon majd megmondják, kell-e vizitdíjat fizetni (biztosak voltunk benne, hogy nem kell; hiszen szakorvos nem lát, sima vérvételről van szó, amit egy asszisztens végez; de hát ezt egy alkalmazott honnan is tudhatná.. Ja és sorszámot egyébként nem kell húzni)

Felmentünk a lépcsőn, majd benyitottunk az ajtón, ami egy kisebb váróba vezetett, ahonnan több ajtó is nyílt. Az egész egyébként szépen fel van újítva, legalábbis sokkal lepukkantabbra számítottunk. A betegirányításon hosszú sor kígyózott, ahová persze mi is beálltunk. A tanulság: ne tegyétek!! Kiírva sehol nem volt, így csak az ablaknál tudtuk meg, hogy a HIV-tesztre egyből a "vérvétel" feliratú ajtónál kell jelentkezni, az adatokat is ott veszik majd fel.
A "vérvétel" ajtón kapásból angol nyelven vannak kiírva a teszt-típusok és az árak. A vízumhoz szükséges HIV teszt ára 4000 Ft/fő, sürgősségivel a duplája (ÁNTSZ-nél 5000 Ft a teszt plusz még 800 Ft a vérvétel) Érdekes egyébként, hogy amerikai vízum esetén drágább a teszt, 5000 Ft... és oda egy évnél nem régebbi fotó is előírás!

Leültünk, kivártuk a sorunkat, majd minketten bementünk. Elmondtuk, mit szeretnénk és mihez kell. Az asszisztens rögtön mondta, hogy rendben, akkor egyikünk menjen el a gazdasági irodába befizetni a 2 x 4000 Ft-ot (adott hozzá valami papírkát), addig ő felveszi az adatokat. Márk elment, befizette, hozta a bizonylatot; az asszisztens meg levette a vért.
3 nap múlva van eredmény, azaz nekünk leghamarabb jövő hét szerdán. Igen szűk időintervallumban lehet érte menni: délután 2 és fél3 között. Csütörtökön is mehetünk, de pénteken semmiképp, mert aznap nincs leletkiadás. Ha csak egyikünk megy majd mindkettőnk leleteiért, akkor két tanús meghatalmazás kell, anélkül nem adják ki, hiába házastárs.
Gyorsan, gördülékenyen ment minden; még a fölösleges sorbanállással együtt sem voltunk ott 1 órát - reggel negyed 9-kor találtunk parkolóhelyet és negyed 10-kor már újra az autóban ültünk. (Milura ezalatt egy barátnőm vigyázott otthon)

Hazaérkezvén felhívtuk Böröcz doktort, hogy voltunk HIV teszten, szerdára lesz eredmény. Péntekre beszéltünk meg vele időpontot, a Kútvölgyibe kell majd menni. Figyelmes volt, felajánlotta, hogy ha gondoljuk, nem kell magunkkal cipelni a gyereket, őt majd egy külön időpontban 10 perc alatt megvizsgálja és kitölti a papírokat. Hálásak vagyunk ezért a lehetőségért - ezt csak a kisgyerekesek értékelik igazán, akik már tudják, micsoda munka egy kórházban várakozva akár egy félórára is lekötni egy majdnem kétévest, nemhogy egész napra...
Azt mondta, Milut akár holnap is elvihetjük hozzá és megcsinálja a papírmunkát, egyedül az influenzajárvány miatt javasolja, hogy várjunk még.
De állítólag a felnőttvizsgálat-papírtöltögetés-röntgen sem tart nála sokáig; többek közt ezért is választottuk őt, mert dícsérték, hogy bár a doki alapos, volt aki szabit sem vett ki, 1-2 óra alatt végeztek is mindennel.
A vizsgálat díja ugyanúgy 17.000 Ft/fő lesz és 10.000 a gyerek; plusz a postázás. UPS-sel küldi majd a küldeményt, ez kb. 14.000 Ft-ot jelent még. Ha mi magunk küldhetnénk el valamelyik gyorspostával, megúszhatnánk kb. 10.000 Ft-ból (főleg azért, mert mi visszük el, nem a futár jön házhoz) viszont az eredményeket a szabály szerint az orvos nem adhatja ki a kezéből és ehhez ő ragaszkodik is.

Tegnap voltunk a postán is, új erkölcsi bizonyítványokat igényeltünk (úgy fél éve egyszer már kértünk erkölcsit, de nehogy az legyen a gond, hogy az már régi, inkább kértünk frisset)
Maga a formanyomtatvány 100 Ft/db, plusz fejenként 2200 Ft-ot kell csekken befizetni, majd a bizonylattal együtt postázni a kérelmet) Kb. 10 nap múlva megérkezik, és egyből küldjük is tovább a Zolinak.

Nincsenek megjegyzések: