2007. augusztus 25., szombat

IELTS vizsga

Ha valaki hasonló módon akar nekimenni a vizsgának, mint azt én tettem (nem volt időm készülni), annak határozottan nem javaslom.
A kellő felkészülés, gyakorlás nélkül simán el lehet hasalni, még akkor is, ha valaki tényleg jó angolból.
Ma voltam vizsgázni. Mivel nagyon sokan voltunk, már az értesítő kiküldésekor megkérdezte a British Council, hogy van-e olyan közöttünk, aki a szóbeli részét egy héttel el tudja csúsztatni. Ezek között vagyok én is, tehát ma csak a listening, reading és writing modulokat kellett megcsinálnom, a speaking modult majd jövő hét szombaton.
Szóval a tapasztalatok.
A listening modullal kezdtünk, majd a reading, és végül a writing. Ha ezeken túl van az ember, akkor ugorhat neki a speaking-nek.
A modulok időbeli ráfordítása a vizsgán megegyezik a tanfolyamon és a könyvben olvashatóval. Eddig nincs is semmi gond.
Ám a kapott feladatok nehézsége szerintem jóval meghaladta a könyvben található feladatok nehézségét, legalábbis ami a listening-et illeti.
Ül az ember a padban, majd egyszer csak elkezdődik a feladat, és hoppá, egy natív társalgás kellős közepébe csöppenünk, ahol ráadásul még kissé mintha hadarnának is. Hallható, hogy a feladat nem a külfödiek angol nyelvtudását figyelembe vevő - kicsit lassabban beszélünk, hogy ez a szerencsétlen is megértse - stílusban zajlik, hanem igazi bennszülöttek eszmecseréje.
Mire az 1. infót leírom a munkalapra, már rég túl van a másodikon is. És rögtön az elején már olyan feladatok vannak, ahol emócionális benyomás alapján kell válaszolni a kérdésre, tehát, hogy melyik meló tetszett jobban az emberünknek és melyik kevésbé (ő nem mondja, hogy király, vagy nem, ezt neked kell kitalálni a szövegkörnyezetből).
A többi része az szerintem megcsinálható (nekem persze a gyöngy betűim hiánya miatt - kénytelen voltam olvasható írásképre törekedni, hogy ki is lehessen értékelni - az esszé befejezésére nem maradt időm, de reméljük a legjobbakat).
Tehát, mint az várható is volt, a listening a leghúzósabb.

2007. augusztus 22., szerda

2007. augusztus 22. - Vízumkérelmünket átvették Adelaide-ben!

Miután megkaptuk a szakmaelismertetést, Zoli gyorsan összeállította és még egyszer leellenőrize az egész anyagunkat, majd fel is adta. Még a tracking number-t is megadta, amivel az interneten mi is követhettük a küldemény útját Sydney-ből Adelaide-be. A ma reggeli státuszunk pedig ez:

22 Aug 200709:18AdelaideDelivered and signed by LEONIE


Annyira örülünk!!!! :o)))

2007. augusztus 18., szombat

Szakmaelismertetés utózönge

Azt hiszem nem kell túlzottan körbeírnom a mai lelkiállapotunkat, amibe a szakmaelismertetés megléte, illetve a MODL puszta ténye lökött minket, reggel a közértbe menet. :o)
Szóval nem is erről szerettem volna írni, csak jó érzéssel tölt el a felidézése! :o)
Azért csak titkon mertünk reménykedni benne, hogy esetleg a MODL-t is megadják az éppen a beadásunkkor meghozott restrukciók ellenére.
Szóval ez a bejegyzés az ACS szakvéleményéhez kapcsolódik. A szakvéleményben részletezik, hogy a szakmai múltam mely részeit milyen mértékben vették figyelembe a végeredmény meghozatalakor.
És itt van egy érdekes rész. Egy világméretű multi magyar leányánál kezdtem dolgozni anno, ahol beszerző volt az első pozícióm. Majd az ott eltöltött 5 év alatt szépen bejártam a ranglétrát. Ezzel nem is lenne gond, de a szakmai múltam szerves részét képezte az itt eltöltött idő egy jelentős része. Viszont a szakvéleményben ezt teljes egészében figyelmen kívül hagyták. Sőt, a teljes öt éves időszak, melyben 5 különböző pozíciót töltöttem be, nemes egyszerűséggel összevonás alá került a legelső pozícióm alatt. Tehát az ő olvasatukban én öt évig beszerzőként tevékenykedtem; így ezen időszak úgy ahogy van, nem is került beszámításra a szakmaelismertetésnél.
Ezt csak azért meséltem el, hogy mindazok, akik egy cégnél töltöttek el huzamosabb időt, és a cégen belül futottak be karriert, azok okuljanak belőle. Azaz tessék jó alaposan szétszedni és részletezni a végzett tevékenységet, és azokat kiemelni, amit az elismertetésnél be akarnak számíttattni. Különben lehet, hogy nem úgy jön le nekik, ahogy azt mi szeretnénk.
Persze jelen esetben ez nem volt létfontosságú, mert így is megadták a későbbi munkahelyeimen betöltött pozíciók alapján, de ellenkező esetben ez nagyon bosszantó tudna lenni.
Tehát tessék odafigyelni! :o)

2007. augusztus 17., péntek

MEGVAN A MODL!!!!! :o)))


Még most is fülig ér a szánk.. :o)))) Tegnap változott át a státuszunk "with assessor"-ra, ma pedig a mobilon hívott Zoli a jó hírrel: megvan a szakmaelismertetés, ráadásul mégis megadták a MODL-t!!!
Ez plusz 15 pontot jelent, így ha Márknak esetleg nem lenne meg minden modulból a min. 6-os szint a nyelvvizsgán, hanem csak 5-ös, akkor is van plusz 10 pontunk (összesen 130 :o)))
És még a szeptemberi változások előtt be tudjuk adni a vízumkérelmet!

Köszönjük szépen Zoli!!