2007. szeptember 9., vasárnap

IELTS megint...

...ezúttal én voltam vizsgázni. És egyáltalán nem mondanám, hogy büszke lehetek a mai teljesítményemre; sokkal jobban sikerülhetett volna, ha felkészülök rá. Igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy 1-1,5 hónap specifikus felkészüléssel akár 1 teljes szintet is dobhatnak az eredményükön. Nekem sajnos Milu mellett nem volt időm felkészülni, mindössze azokat az anyagokat futottam át, amiket Ilditől kaptam a múlt heti ausztráliás találkozó után (ezúton is köszi érte!)

A vizsga írásbeli része (listening, reading, writing) 9-12-ig volt a Benczúr utcában. Ültetési rend van, és a vizsga előtt fotóról azonosítják is a vizsgázót, nehogy mást küldjön maga helyett ugye. A terembe toll, ceruza, radír, zsepi, üdítő+némi étel kivételével semmit sem lehet bevinni, a táskákat és kabátokat egy másik teremben kellett elhelyezni. Volt egy későn érkező srác, aki ezt nem hallotta, és a táskáját simán a falhoz támasztotta (tőle kb. 1,5 méterre), és szóltak is, hogy vigye át a másik terembe. A listening egy sima pici cd-s magnóból szólt a tanári asztalról (tehát ne labort képzeljetek el), de előtte azért csinálnak egy próbát, hogy mindenki jól hallja-e. Picit aggódtam is, hogy tuti fogom-e hallani; mivel tombol az allergiám (parlagfű, feketeüröm): orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés, füldugulás stb. és hát persze, hogy a nagy rohanásban épp ma reggel felejtettem el bevenni az antihisztamin adagom...
Jó hosszan ismertetik a vizsga feladatait és a szabályokat (angolul), segítenek kitölteni a vizsgapapír fejlécét (hová kell írni a candidate number-t, mit kell satírozni stb.) Ott frissen bontják ki az original vizsgaanyag-csomagot és osztják szét. Megnézni, belelapozni tilos a vizsga kezdetéig; azonnali kizárással jár.

Listening: mindössze egyszer lehet meghallgatni a szöveget, ha a CD elindult onnantól nem állítják meg semmilyen körülmények között. 40, különböző típusú kérdésre kell válaszolni, utána van még 10 perc átírni a válaszokat az "answer sheet"-re. Sajnos volt amikor elveszítettem a fonalat, olyan is volt amikor akárhogy kagylóztam, nem hallottam a szövegben a választ (mint később kiderült, a többiek is pont ugyanennél a kérdésnél akadtak meg; lehet hogy el sem hangzott a válasz? :o) , és volt amikor tippeltem (fontos tudni, hogy érdemes tippelni, mert nem jár érte mínusz pont ha rossz a válasz! Sokaknál ez egyértelmű, de aki Rigó utcai nyelvvizsgához szokott, annak ez örömhír...)
Nagyon sok a beugratás, azt pedig ne nagyon várjuk, hogy egy az egyben elhangzik majd a szövegben az általunk várt válasz, nagyon kell figyelni mert cselesek. Gyakran több dátum is elhangzik a kérdéssel kapcsolatban (pl. "mikor van a regisztráció?" a szövegben így néz ki kb.: "a verseny 10-kor kezdődik, a regisztráció fél órával előtte, de célszerű már 9-re odaérni" - szóval nem elég csak a számokat kihallani a szövegből), van olyan is, hogy a beszélő kijavítja magát (mi meg ha nem vesszük észre, rögtön beírjuk amit először mondott), van olyan is, hogy pl. írd le milyen embereket keres most a cég, milyen 3 foglalkozást említ: és a szövegben a párbeszédben cselesen elhangzik vagy 5-6 foglalkozás, pl. "gondolom tervezőkre is szükségük van" (maga a "designer" szó persze jó hangosan, kihangsúlyozva), de a válasz ilyesmi: - "az az igazság, hogy van most elég tervezőnk" vagy "tervezőkből épp nincs hiányunk, ellenben..." - tehát még csak nem is azt mondja így egyszerűen, hogy "no, we do not need designers".
Meg még egy csomó ilyesmi, rokon értelmű szavak használata stb. A szöveg ráadásul jó gyors, előfordulhat, hogy mire meghalljuk és leírjuk a választ, már a következő kettőt is elmondta :o(

Reading: 1 óra van rá, és tényleg igencsak kell kapkodni, hogy egyáltalán a végére érjünk. Több, fokozatosan nehezedő szöveg, újságcikk van (összesen kb. 2400 szó, ahogy nézem most a vizsgakiírást), és 40, hozzájuk kapcsolódó különböző nehézségű kérdés. Sok a beugratós kérdés-válasz, szerintem nem mindig működik, hogy csak kulcsszóra keres rá az ember és nem olvassa el az egész szöveget. (pl. rögtön a legelső szövegben minden bekezdésben 1-1 túra-ismertetés volt (kb. 8-féle és csak kb. 5-re vonatkozott kérdés); az egyik kérdés meg pl. úgy szólt, hogy melyik az a túra, mely során állatokat (animals) is láthatunk. Az ember azonnal rákeres ugye az "animals" szóra, hogy időt spóroljon, és az egyik bekezdésben ezt meg is találja, de ha figyelmesebben is elolvassuk, láthatjuk, hogy a túra részeként egy olyan helyet tekinthetünk meg, ahol "used to keep animals"... a helyes válasz meg egy tök másik bekezdésben volt, ott a túra során szarvasokat (deer) is lehetett etetni, az "animal" szó itt nem is szerepelt ugye)
Szóval kénytelen-kelletlen végigolvastam mindet, kb. 90%-ban értettem is, és ettől függetlenül mégsem tudtam mindenhol megtalálni a helyes választ... Kevés az idő.
És itt is volt egy olyan kérdés (validation of membership cards), ahol egész egyszerűen nem volt a szövegben a válasz - vettem a fáradságot és időt nem sajnálva direkt emiatt 2x is átolvastam azt az egész szöveget és így sem találtam. Érdekes módon kint ugyanezt mondták a többiek is egybehangzóan, hogy erre a kérdésre egyszerűen csak tippeltek, mert az nem volt a szövegben.

Writing: Egy min. 150 szavas levelet kell írni és egy min. 250 szavas esszét. A levéltémám az volt, hogy egy rövid vakációra utazunk vhová, ahol amúgy ez a barátunk is lakik akinek a levelet írjuk; milyen lehetőségek vannak a környéken, mit érdemes megnézni stb. Az esszé témámban pedig azt kellett kifejtenem, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a diákok és a cégek szempontjából annak, hogy a tanulmányaik alatt a diákoknak gyakran kell cégeknél dolgozni egy rövid időt, fizetés nélkül.
Namost, piszok jó lett volna gyakorolni előtte legalább egyszer, hogy mennyi is az a 150 és 250 szó és mennyi idő alatt tudom leírni. A blogokon mindig azt olvastam, hogy iszonyat szűkös az idő, szinte folyamatosan kell írni és még így sem biztos, hogy be tudjuk fejezni adott időre.
Hát én azonnal el is kezdtem körmölni szinte gondolkodás nélkül, ami csak eszembe jutott, azt írtam (nem akartam úgy járni, mint pl. Márk, aki nem tudta befejezni az esszét és a kívánt szómennyiség sem volt meg). A levelem 200, az esszém 300 szó fölöttire sikerült; épp számolgattam, amikor a felügyelő tanár bemondta, hogy "you have 20 minutes left". Paff. Persze, én vagyok a hülye, hogy még időnézéssel sem akartam az időm tölteni.. (amúgy óra is van a teremben, és a táblára is felírják, hogy mikor van a modul kezdete-vége)
Magyarul jól összecsaptam a feladatokat :o( Ha gyakoroltam volna és odafigyeltem volna az időre, sokkal igényesebben meg tudtam volna írni, de hát ez van.

Speaking: reggel kaptunk egy-egy kis kártyát, azon mindenkinek rajta van, hogy mikor van a szóbeli pontos időpontja. Én 15.15-re voltam visszarendelve (addig elsétáltam ebédelni).
2 vizsgáztató hallgatja meg a vizsgázókat 2 külön teremben. Mivel a teremben a vizsgáztató és a vizsgázó kivételével nincs más jelen, a vizsgát magnóra veszik egy esetleges későbbi reklamáció miatt. A vizsgáztató egy aranyos, kedves angol úriember volt és csak egy laza beszélgetést kell elképzelni, nem "Rigó utcásat". Itt tényleg arra kíváncsiak, amit tudsz; mennyire boldogulnál egy idegen országban.
Reméltem, hogy valami általános témát kapok, mint pl. environmental problems, greenhouse effect, animal protection, housing problems, marriage stb. szóval amikről azért lehet beszélni.
Na, egyáltalán nem így volt, sikerült pont olyan velem kapcsolatos kérdéseket feltenni, amikre sajna nemigen tudtam válaszolni. Kérdezett a divatról, ruhavásárlásról (talán mert én voltam az egyedüli, aki kosztümben volt, a többiek farmerben), kedvenc zenémről (inkább kedvenc számaim vannak különböző stílusokból), milyen hangszeren szeretnék megtanulni játszani (passz... a zongorát mondtam, meg hogy a családunkban sajnos senki nem tud semmilyen hangszeren játszani, én is csak énekkaros voltam a suliban stb. és közben Kanga jutott eszembe, hogy ő micsoda tuti kiselőadást tudott volna tartani...)
A kötetlen kis csevej után választott nekem egy témát, amiről 2 percig kellett megszakítás nélkül beszélnem (a telefonján mérte az időt). A téma az volt, hogy beszéljek egy tanfolyamról, amit a múltban elvégeztem, emlékezetes volt, mi tetszett benne, milyen volt a tanár stb.
Huhh. Tanfolyam?? Az elmúlt másfél évem a kisfiamról, szoptatásról, pelenkázásról, játékokról, mondókákról szólt... Túl sokat töprengeni márpedig nincs idő, valamit mondani kell. Kutattam az emlékeimben és beugrott a legutolsó "tanfolyam", amin részt vettem: a szülésfelkészítő a Szent Imre kórházban. Úgyhogy ezt mondtam (ahelyett, hogy behasaltam volna valami könnyebb témát, de az nekem nem megy..) Csodák csodájára aztán az agyam valami hátsó szegletéből eszembe jutottak olyan szavak, mint pl. magzat, köldökzsinór, császármetszés, szoptatás - sőt most így belegondolva a méhet, petefészket stb. ezeket is tudom, még egy "artificial insemination" folyamatát is le tudtam volna írni (de hát azt most nem kellett), hála az 5,5 évvel ezelőtti szuper jó angoltanáromnak, Tóth Krisztának
Utána ezzel kapcsolatosan még feltett vagy 5 kérdést, pl. felnőttkori tanulás, meg egyetértek-e azzal, hogy minenki tanulhasson aki megfizeti, meg melyik a jobb: tanárral face-to-face, vagy internet segítségével stb.

2 hét múlva eredmény, kíváncsi leszek...
Az az egy zavar nagyon, hogy sokkal jobban is meg lehetett volna csinálni :o(

2 megjegyzés:

Agi írta...

En mar nem is emlekszem az enyemre :-)))
Gratula, hogy mind a ketten tul vagytok rajta, szerintem neked sincs felnivalod, de azert izgatottan varom en is veletek az eredmenyt.

Puszi: Agi

Agi írta...

Köszi szépen, Ági, Tündér vagy :o)) Hihetetlen jó érzés végre túl lenni a nyelvvizsgán, most már csak a várakozás van hátra :o)